Home / Utrikes / Europa / Flygplats öppnar – framsteg i Jemensamtalen?
Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN:s särskilde sändebud Martin Griffiths på Johannesbergs slott. Arkivbild.

Flygplats öppnar – framsteg i Jemensamtalen?

JemenTT

En möjlig framgång kan ha skett mellan Jemens stridande parter under samtalen på Johannesbergs slott – flygplatsen i Sanaa kan öppnas igen.

Uppgifterna är än så länge obekräftade.

Strax efter lunchtid rapporterade nyhetsbyråerna AFP och Reuters att flygplatsen i huvudstaden Sanaa kan öppna igen, men under förutsättning att flygplanen inspekteras i Aden och Saywun. Uppgifterna som kommer från anonyma källor har inte bekräftats av Jemens regering, och ska därför tas med en nypa salt.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm. Det ses som en framgång att en delegation från Jemens regering och representanter för Huthirebellerna accepterat att komma till Sverige och prata med varandra. Men kriget i Jemen handlar om mer än ett inbördeskrig. På båda sidor är utländska krafter inblandade – Iran stöder rebellerna och en saudiskledd militärallians stöttar regeringssidan.

Inga av dessa länder finns dock på plats på slottet där FN:s sändebud Martin Griffiths försöker få till stånd förhandlingar.

Det finns ändå kontakter och de följer mycket noga vad som sker här. De kan verka bakom kulisserna för att faktiskt trycka på parterna, och det hoppas vi att de gör och inspirerar dem till att samtala med varandra och hitta en väg framåt, säger Margot Wallström (S) till TT.

Informerar mycket

Hon tror inte att deras frånvaro påverkar möjligheterna till framgång.

Vi försöker se till att vi informerar så mycket som möjligt och är öppna med vad som händer, och det är också i sändebudets intresse att se till att de länder som nu på olika sätt är involverade förstår vad som står på spel. Det är viktigt att mobilisera dem och få dem att agera konstruktivt så att man kan få resultat, säger Wallström.

TT: Hade det varit annorlunda om de hade varit med här?

Jag tror att de har vägar att följa det här, säger hon.

Under fredagen ska Margot Wallström träffa Jemens utrikesminister för bilaterala samtal. Hennes budskap kommer att vara detsamma som när fredssamtalen inleddes på torsdagen: Det är nu upp till de jemenitiska parterna och de har själva ansvaret och makten över sin framtid.

Överambitiös

Martin Griffiths har sagt att han inte är överoptimistisk om vad mötet kan leda till, men att han tänker vara överambitiös.

Även Wallström betonar att man måste ha realistiska förväntningar på vad som kan uppnås. Det är 2,5 år sedan parterna senast pratade med varandra och alla tidigare förhandlingsinitiativ har brutit samman.

Om man kan komma överens om att ses igen, om en process som kan leda till fred, så vore det ett bra resultat av att de samlas här, säger Wallström.

Hon känner ändå visst hopp av att ha sett parterna i konferenssalen på Johannesbergs slott.

De satt vid samma bord, om än vid olika sidor, och det fanns ändå öppna, vänliga ansikten där, säger hon.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …