Home / Ekonomi / Arbetsmarknad / EU-enighet på spel i nästa brexitsteg
Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte får syn på en drönare när de och övriga EU-ledare ska fotograferas på EU-toppmötet i Bryssel.

EU-enighet på spel i nästa brexitsteg

EUBryssel, TT

Storbritannien har fått klartecken att gå in i nästa fas i förhandlingarna om brexit. På toppmötet i Bryssel varnar EU-ledarna för att de kan bli ännu mer komplicerade än hittills.

Och de kommer att utmana EU-ländernas förmåga att hålla sams.

Grattis Theresa May, hälsade EU-basen Donald Tusk på Twitter när EU-toppmötet gett grönt ljus för nästa steg.

Beslutet var väntat men de 27 EU-ledarna uttryckte ändå stor lättnad över att det fanns en framgång att berätta om i de problemfyllda turerna om britternas EU-utträde.

Det känns bra att vi äntligen får ta detta steg, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Hittills har EU-länderna hållit ihop kring en gemensam linje, vilket har varit en stark tillgång, enligt Löfven. Men i fas två kommer en myriad frågor upp på bordet. Den framtida handelsrelationen blir en av de svåraste att lösa och där har EU-länderna olika intressen att försvara. Men det handlar också om utbildning, forskning, säkerhetssamarbete och mycket, mycket mer.

Nu är det viktigt att vi behåller EU-enigheten. Det kan komma att bli svårare med tiden, när vi nu kommer in i en annan fas, men alla vittnar om betydelsen av enigheten och att det har rönt stor framgång, säger Löfven.

”Svårare arbete”

Att ”tillräckliga framsteg” i de inledande förhandlingarna om själva skilsmässan skulle konstateras har i princip varit klart sedan förra veckan, då en uppgörelse till sist nåddes mellan premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel.

Men många varnar för att mycket fortfarande återstår att lösa på Storbritanniens väg ut ur EU.

Vi har tagit ett gott steg framåt. Fas två kan börja. Men nu börjar ett ännu svårare arbete, konstaterar Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens tillsammans med franske presidenten Emmanuel Macron efter toppmötet.

Vad som nu väntar är först samtal om den övergångsperiod som Storbritannien vill ha under minst två år efter utträdet 2019. Från och med mars hoppas sedan EU-länderna börja diskutera om en framtida handelsrelation med britterna.

Oklar tidslängd

Komplicerade handelsavtal tar ofta lång tid att förhandla fram. En tvåårig övergångsfas är i det sammanhanget en kort tid.

En del anser att övergången ska vara kort och inte möjlig att förlänga, andra befarar att för kort tid kan slänga ut Storbritannien i stora problem.

Det återstår att se vad som är realistiskt, säger Löfven.

Jag tror att man inte ska hålla på och förlänga sådana här perioder, det skapar i sig en osäkerhet. Det bästa är nog att man försöker hålla sig till en period.

Från Storbritannien tackas EU-ledarna av premiärminister Theresa May via Twitter.

”Tack till ordförande Juncker och Tusk. I dag är ett viktigt steg på vägen för att leverera en mjuk och ordnad brexit och skapa ett djupt och särskilt framtida partnerskap”, skriver May – som hyllas tillbaka av Juncker.

Hon har varit en tuff, smart, artig och vänlig förhandlare. Nu är det upp till oss att utarbeta ett utträdelseavtal med våra brittiska vänner, säger Juncker.

Kamp om migration

Torsdagens tyngsta punkt var en diskussion om läget i migrationspolitiken. Där är oenigheten fortsatt stor, framför allt i frågan om huruvida alla medlemsstater ska tvingas att vara med och ta emot flyktingar.

Stefan Löfven beskriver diskussionen som saklig, samtidigt som det finns spänningar.

Det är fortfarande väldigt svårt. Det är komplext, det är mycket känslor och olika perspektiv, men jag tror ändå att det finns en medvetenhet om att om vi inte fixar det här, då har vi också stora problem, säger Löfven.

Donald Tusk lyckades reta upp en rad länder, däribland Sverige, genom att signalera att han är beredd att slopa idén om tvingande flyktingkvoter i EU om länderna inte kommer överens. Utspelet sågs som att Tusk ställde sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter, främst Polen och Ungern.

EU-ledarna är dock överens om att förhandlingarna som pågår om olika migrationsförslag ska fortsätta under våren, med siktet inställt på att bli överens senast i juni 2018.

About Sten

Check Also

18-årig kvinna döms för penningtvättsbrott

BrottTT En 18-årig kvinna i Malmö har dömts för penningtvättsbrott och grovt penningtvättsbrott, skriver Sydsvenskan. …