FN rapporterar om möjliga utomrättsliga avrättningar i El Salvador. Arkivbild.

FN: Möjliga avrättningar i El Salvador

El SalvadorTT-Reuters

Polis och militär i El Salvador kan ha genomfört utomrättsliga avrättningar och använt överdrivet våld i sin kamp mot våldsamma gatugäng i landet, enligt FN.

FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga avrättningar, Agnes Callamard, har tillbringat två veckor i El Salvador. Hennes slutsatser pekar på att några medlemmar i säkerhetsstyrkan har utfört sådana handlingar.

Jag har sett ett beteendemönster bland säkerhetspersonal som kan ses som utomrättsliga avrättningar, säger hon, och lägger till att beteendet underblåses av svaga åtgärder från myndigheter.

FN har bett landets regering att utreda fall av utomrättsliga avrättningar utförda av myndigheter, och ställa misstänkta inför rätta.

Människorättsorganisationer har tidigare fördömt utomrättsliga avrättningar och maktmissbruk av personer från president Salvador Sánchez Ceréns regering.

Vi som institution förstår att det kan finnas poliser som inte gör ett bra jobb, men institutionens linje är att alla poliser ska göra jobbet enligt lagen, säger polisens talesperson Evelyn Marroquin.

El Salvadors mordstatistik visar på 60 mord per 100 000 invånare under 2017, en av de högsta siffrorna i världen.

About Sten

Check Also

Italien inför nya restriktioner

ItalienTT-AFP Italien skärper sina nationella restriktioner efter att rekordmånga nya fall av covid-19 har konstaterats …