FN:s särskilda Jemensändebud Martin Griffiths. Bild från i juni i år.

FN-sändebud välkomnar Huthi-besked

Jemen/SaudiarabienTT-AFP

FN:s särskilda Jemensändebud Martin Griffiths välkomnar Huthirebellernas besked om eldupphör i attackerna mot Saudiarabien.

I ett uttalande säger Griffiths att om orden efterlevs så skulle det skicka kraftiga signaler om att de vill få slut på kriget i Jemen.

”Det särskilda sändebudet betonar betydelsen av att ta till vara på denna möjlighet och att ta alla nödvändiga steg för att minska våldet, militär upptrappning och retorik som inte hjälper situationen,” står det i kommunikén.

Saudiarabien har varit mer försiktigt i sitt svar på rebellernas besked, som kom i fredags. Adel al-Jubeir, minister med ansvar för utrikesfrågor, sade på lördagen att ”vi bedömer andra parter efter deras handlingar och inte efter deras ord, så vi får se om de verkligen efterlever sitt beslut eller inte”.

De Iranstödda Huthirebellerna tog tidigt på sig ansvaret för drönarattackerna mot de saudiska oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais förra helgen. Saudiarabien och USA hävdar dock att Iran är skyldigt till attackerna.

Kriget i Jemen, där Huthirebellerna sedan krigsutbrottet 2015 strider mot en Saudiledd allians, har lett till vad FN kallat världens största humanitära kris. Livsmedelsförsörjning och medicinsk infrastruktur har kollapsat och kolera och svält plågar landets befolkning. Fler än 10 000 civila har dödats i strider.

About Sten

Check Also

Merkel hoppas undvika nationell nedstängning

TysklandTT-Reuters Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill undvika en nationell nedstängning på grund av coronaviruset till …