Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén. Arkivbild.

Stjärnkaptenen spelar kvartsfinalen

IshockeyBuffalo, TT:s utsände

Lagkaptenen och forwardsstjärnan Lias Andersson spelar i JVM-kvartsfinalen mot Slovakien.

Trots att det länge såg ut som om han skulle missa matchen på grund av skada.

På matchvärmningen på förmiddagen, lokal tid, fungerade det inte för honom. Andersson var bara med några minuter på isen innan han avbröt och åkte tillbaka ut i omklädningsrummet. Han såg obekväm ut den lilla tid han var med.

Det finns några alternativ vi kan ta till, det här fungerade inte så bra som vi hade hoppats. Vi får se vad vi kan göra till matchstart, sade Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén efter morgonvärmningen.

På uppvärmningen precis innan matchen såg det betydligt bättre ut och efter att ha skjutit ett par skott gjorde han tummen upp mot det svenska avbytarbåset och åkte fram och gjorde en fistbump med lagläkaren PA Bergsten.

Bäste målskytt

Andersson är med sina fem mål turneringens bäste målskytt och har varit Juniorkronornas viktigaste spelare. Han skadades i slutet av gruppspelsavslutningen mot Ryssland efter att ha fått en smäll som såg ut att ta mot axeln.

Jesper Boqvist, som missade ryssmatchen, är tillbaka i laget.

Sverige jagar sitt första JVM-guld sedan 2012 efter att ha missat medalj och blivit fyra de tre senaste åren.

Bekant motståndare

Det blir fjärde gången på de fem senaste åren som Sverige ställs mot Slovakien i JVM-kvartsfinal. Alla tre matcher har slutat med svenska storsegrar, 8–3 i Montreal i fjol och 6–0 både i Helsingfors 2016 och Malmö 2014.

Slovakien kom fyra i den andra gruppen, men skrällde ordentligt med sin 3–2-seger i gruppspelet över regerande mästaren och hemmanationen USA. I den matchen kontrade laget framgångsrikt sig till seger.

Det är väl det som är deras grej att de spelar på våra misstag. Så det gäller att vara noggrann i egen zon och vid linjerna för att se till att de inte får farliga kontringar, sade backen Timothy Liljegren inför matchen.

About Sten

Check Also

Löfven: 5G-beslutet inte riktat mot Kina

EkonomiTT Beslutet att porta kinesiska Huawei och ZTE från bygget av svenska 5G-nät kan få …