Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Anonyma kontantkort kan stoppas 2022
Registrering av kontantkort kan underlätta polisens brottsbekämpande arbete. Arkivbild.

Anonyma kontantkort kan stoppas 2022

PolitikTT

Anonyma kontantkort till mobilen bör förbjudas från 2022, föreslår en utredning.

Det är en viktig pusselbit i kampen mot brottsligheten, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Brottslingar använder ofta anonyma kontantkort för att kommunicera utan att bli upptäckta. Enligt regeringens utredare Sigurd Heuman har polisen stort behov av att kunna knyta en person till ett mobilnummer, till exempel för att få tillstånd till hemlig telefonavlyssning. Därför föreslår Heuman att personer som köper kontantkort måste registrera namn, personnummer och adress från 1 januari 2022. De som vid den tidpunkten redan har ett anonymt kontantkort får fram till 1 juli att registrera sig.

Infördes inte

Redan 2012 bedömde en utredning att polisen har stort behov av att veta vem som står bakom ett kontantkort.

Ändå infördes det inte, säger Heuman.

Enligt honom ansåg den dåvarande regeringen inte att nyttan uppvägde nackdelarna. Bland nackdelarna fanns mobiloperatörernas kostnader för registreringen, att individen tvingas ge upp sin anonymitet och att brottslingar ändå kan vara anonyma genom att låta en annan person, så kallad målvakt registrera sig. Dessutom finns det möjlighet att köpa kontantkort anonymt i andra länder.

Heuman pekar dock bland annat på att många länder nu har förbjudit anonyma kontantkort. Han bedömer också att konsekvenserna för mobiloperatörerna inte blir altför besvärliga, samt att inskränkningen av den personliga integriteten inte blir särskilt stor.

Byter till app?

En annan invändning har varit att journalister ibland använder sig av anonyma kontantkort för att kommunicera med sina källor eller för att utge sig för att vara någon annan för att kunna göra en journalistisk undersökning.

Heuman pekar dock på att de uppgifter som ska registreras enligt förslaget kommer att skyddas av sekretess och att förbudet att efterforska källor gäller.

Utredaren ser däremot en risk för att brottslingar i större utsträckning övergår till krypterad kommunikation via sociala appar om anonyma kontantkort förbjuds.

Säpo har krävt att meddelandetjänster i sociala medier ska ha samma skyldighet att bistå brottsbekämpande myndigheter som traditionella teleoperatörer.

Vi får återkomma till om vi ska ta ytterligare steg på detta område, säger Damberg.

Han tror att ett förbud mot anonyma kontantkort ändå blir effektivt i brottsbekämpningen.

Med det här förslaget slår man undan benen för väldigt många brottsupplägg som finns i landet, säger Damberg.

Regeringen kommer nu att jobba vidare med förslaget.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …