Home / Utrikes / Europa / Frankrike tog andra raka mästerskapsguldet
Grace Zaadi gjorde två av Frankrikes mål i EM-finalen mot Ryssland. Frankrike tog guldet efter finalseger med 24–21.

Frankrike tog andra raka mästerskapsguldet

HandbollTT

VM-guld förra året.

EM-guld nu.

Inför en fanatisk hemmapublik blev Frankrike på söndagen Europamästare för första gången efter 24–21 i finalen mot Ryssland.

Det är helt galet, säger målvakten Laura Glauser till TV3.

När Frankrike vann VM-finalen mot Norge förra året var det en skräll. Den här gången var det något som alla, i synnerhet den vilt påhejande hemmapubliken, hade väntat på.

Frankrike förlorade visserligen EM-premiären mot just Ryssland, men var ändå klar favorit när lagen möttes igen i finalen. Inför fullsatta läktare i Paris bjöd lagen på ett jämnt, tätt och målsnålt mästerskapsavgörande.

Tvingades jaga

Ryssland stretade emot, men tvingades hela tiden jaga Frankrike som gång på gång såg till att hålla kommandot och ledningen i matchen. Och till slut orkade ryskorna inte i kapp, och fick besvikna se de franska spelarna fira guldet medan Frankrikes nationalsång dånade i arenan.

Jag kan inte förklara varför vi vann, det är fortfarande för mycket känslor. Men vi ville det här så mycket. Det är galet, säger franska målvakten Laura Glauser till TV3.

Fransyskorna visade också prov på stark mental styrka i motgång. I den 35:e minuten satte stjärnan Allison Pineau ett straffkast fram till 16–13, men träffade samtidigt sidan av huvudet på ryska målvakten Anna Sedojkina. Efter videogranskning valde det danska domarteamet att ge rött kort till Pineau, som gråtande fick lämna planen.

Brons till Nederländerna

Frankrike fortsatte trots det att dominera matchen och efter att nervöst ha tvingats följa resten av finalen från läktaren kom Pineaus tårar åter när slutsignalen ljöd. Då hade lagkamraterna manövrerat ut Ryssland och säkrat Pineaus, och Frankrikes, första EM-guld.

Nederländerna tog samtidigt EM-brons efter 24–20 mot Rumänien i matchen om tredjepris.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …