Home / Nyheter / Inrikes / Fredspris till kamp mot barnarbete och för flickors utbildning

Fredspris till kamp mot barnarbete och för flickors utbildning

Nobels fredspris utdelas i år till 17-åriga Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för arbete för flickors utbildning respektive kamp mot barnarbete.

– Det är en grundförutsättning för fredlig global utveckling att barns och ungas rättigheter respekteras. I konfliktområden leder övergrepp mot barn till att våldet fortsätter från generation till generation, sade Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland under prisceremonin.

17-åriga pakistanska Malala blev uppmärksammad i de internationella medierna när hon utsattes för en attack av talibanerna på grund av hennes arbete med flickors rätt till utbildning. Hon delar Nobels fredspris med den indiska människorättsaktivisten Kailash Satyarthi vars organisation Bachpan Bachao Andolan har befriat 80 000 barn från barnarbete.

Valet av pristagare får beröm av Svenska Freds.

– Det är viktigt att stärka ungas rättigheter och rätt till utbildning. Att bilden på Malala med en bok uppfattas som så hotfull visar hur extremt viktigt det är att främja flickors och alla barns rätt att gå till skolan, säger hon i ett pressmeddelande, säger Anna Ek ordförande för Svenska Freds.

Redaktionen

Externa länkar:
The Nobel Peace Prize for 2014

16 Year Old Malala Yousafzai Leaves Jon Stewart Speechless 2013

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …