Det första demonstrationstillståndet inför EU-toppmötet I Göteborg i mitten på november har nu godkänts av polisen. Arkivbild.

Göteborg väntar stök under EU-toppmötet

PolitikTT

Politik på hög nivå. Men också trafikstörningar och demonstrationer. EU-toppmötet i november kommer att märkas i Göteborg.

Lågt räknat kanske det blir 1 000 personer, säger Per Hernmar från Nej till EU, som har fått demonstrationstillstånd.

Angela Merkel stannar troligen hemma. Men EU-toppmötet i Göteborg den 17 november kommer även utan den tyska förbundskanslern att bli en utmaning för polisen. I bakgrunden finns minnet från både EU-kravallerna i Göteborg 2001 och det stökiga G20-mötet i Hamburg i somras. Göteborgspolisen räknar med stora trafikstörningar och ett större antal EU-kritiska demonstranter.

Det första demonstrationstillståndet är nu klart. Folkrörelsen Nej till EU, som samlar både dem som är kritiska till EU och dem som är direkta motståndare, har fått tillstånd till en manifestation på Gustaf Adolfs torg, mitt i centrala Göteborg, samma dag som EU-toppmötet.

Ytterligare ansökan

Mötet hålls dock på behörigt avstånd från Eriksbergshallen på Hisingen där flera av EU:s toppolitiker kommer att mötas för att samtala om rättvisa jobb och tillväxt.

Ursprungligen sökte vi för ett demonstrationståg, men vi är inte så säkra på att demonstrationsviljan är så hög just nu, säger Per Hernmar.

Folkrörelsen Nej till EU har dessutom lämnat in ytterligare en ansökan till polisen om att under fyra dagar – före, under och efter toppmötet – få hålla apellmöten på sex platser i och kring centrala Göteborg.

Lägre hotnivå

Till toppmötet väntas representanter från EU:s 28 medlemländer. Tysklands Angela Merkel har meddelat förhinder, men Theresa May från Storbritannien, Emmanuel Macron från Frankrike och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker finns bland de 180 inbjudna gästerna.

Polisen ser dock inte samma hotbild som mot exempelvis EU-toppmötet 2001.

Vi kan lita på våra underrättelser och i dagsläget är det låga hotbilder för demonstrationer i samband med toppmötet. Det kan stegra sig, men i dagsläget upplever vi att det inte finns några riktigt konkreta hotbilder runt det här, sade Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till TT i förra veckan.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …