Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Gula västar fnyser åt Macrons utsträckta hand
En anhängare till Gula västarna tittar på president Emmanuel Macrons tv-sända tal på måndagkvällen.

Gula västar fnyser åt Macrons utsträckta hand

FrankrikeTT-AFP

”Nonsens.” ”En charad.” ”En bluff.”

Det var några av omdömena om den franske presidenten Emmanuel Macrons tal till nationen på måndagskvällen bland en grupp anhängare till proteströrelsen Gula västarna i sydfranska Le Boulou.

Omkring 150 personer hade samlats runt en högtalare vid en rondell i det lilla samhället nära gränsen mot Spanien då Macron bröt tystnaden kring de senaste veckornas demonstrationer och upplopp.

Det är ren teater, han tar inte itu med de verkliga problemen, sade cykelreparatören Thierry, som hängde på sig sin gula väst för två veckor sedan.

Han försöker göra en piruett och landa på fötterna igen, men det är uppenbart att han inte är ärlig. Det är bara dimridåer, sade bilmekanikern Jean-Marc.

”Sjabblar till det”

Mindre än en timme efter det att Macron avslutat sitt tal var vägtullsstationen på motorvägen A9 mellan Spanien och Frankrike helt igenkorkad på grund av Gula västarnas blockad.

Även i andra änden av landet hade gulklädda demonstranter tagit sig ut på vägarna. I en rondell vid motorvägen A28 i närheten av Le Mans hade några män dukat upp en picknick för att lyssna på presidenten.

Han sjabblar till det som vanligt! utropade Etienne.

Jultomten har inget i sin säck, skrockade Hubert.

Lovade sänka skatter

Macron hade en något mer ödmjuk framtoning än vanligt då han klockan åtta på måndagskvällen riktade sig direkt till folket efter veckor av tystnad.

Jag vet att jag har sårat vissa av er med mina uttalanden, sade presidenten, och lovade bland annat att sänka skatter i högre takt, höja minimilönen med 100 euro i månaden samt att hålla de offentliga utgifterna i schack.

Den senaste månaden har Frankrike lamslagits av högljudda protester som inte minst i Paris urartat i rena upplopp. I lördags greps över 1 700 personer, fler än 600 av dem i Paris, samtidigt som bilar brändes och banker och affärer vandaliserades.

About Sten

Check Also

Positivare tongångar inom USA:s industri

EkonomiTT-Reuters Tongångarna inom USA:s industri är nu något mera positiva efter det att inköpschefsindex i …