Hammarby fick fira i Örebro.

Hamad avgjorde för Hammarby – vill till VM

FotbollTT

På tisdag tar Janne Andersson ut VM-truppen.

Jiloan Hamad gjorde bästa reklam för sig själv genom att trycka in avgörande 2–1 för Hammarby i toppmötet ”hemma” i Örebro.

Det känns som fifty-fifty. Jag hoppas att jag kommer med. Det har gått bra för mig och jag är i form, säger fotbollsallsvenskans hetaste spelare.

Först blev matchen på Behrn arena framskjuten en kvart på grund av stort publiktryck. Sen noterades 2000-talets bästa publiksiffra i Örebro. Och till sist fick alltså de 12 352 åskådarna se när ÖSK åkte på årets första förlust och närmare 4 000 tillresta Bajenfans kunde på nytt fira en trepoängare. Obesegrade serieledaren Hammarby drar därmed ifrån i tabelltoppen och har nu fyra poängs marginal till tvåan AIK.

I början av matchen var lagkaptenen Jiloan Hamad mer nervös än vanligt.

Det är alltid speciellt att komma hem, det var mycket folk på läktarna och jag hade familj och vänner här. Det är här jag växte upp, det är alltid kärlek till klubben, eller vad säger jag, staden menar jag. Jag har ju aldrig representerat ÖSK.

Örebro började optimistiskt och efter 13 minuter exploderade arenan när ÖSK-anfallaren Kennedy Igboananike tryckte in en retur bakom målvakten Johan Wiland. Efter knappt 40 minuter var Igboananike återigen i fokus då målskytten tilldelades ett rött kort efter en duell med Imad Khalili.

”Gick in fint”

Händelsen blev mycket omdiskuterad. Det var fjärdedomaren som tog beslutet att utvisa Igboananike. Enligt honom ska anfallaren ha gjort en ”våldsam satsning”.

Den (utvisningen) känns tuff så här rent spontant. Men samtidigt är han bara på spelaren och inte på bollen och då ska det vara rött. Det säger regeln, säger Hamad.

Det blir lite annorlunda spel sen, dom backar hem och vi får det mentala övertaget.

Efter drygt 50 minuter kvitterade den serbiske targetanfallaren Nikola Djurdjic när han gjorde sitt fjärde mål för säsongen efter ett fint inlägg från Simon Sandberg. Sandberg fick lite senare lämna planen efter att ha åkt på en smäll på knäet.

Efter 78 minuter skickade sedan Jiloan Hamad iväg sitt avgörande distansskott via försvararen Brendan Hines-Ike – och vidare in bakom Örebromålvakten Oscar Jansson.

Jag har haft bra skott den senaste månaden på träningarna så jag kände bara ”fan skjut”. Och den gick in fint i bortre, säger Hamad om sitt sjätte mål för säsongen.

Jag har gjort likande mål här i Örebro när jag spelade för Malmö.

”Trivs skitbra”

Jiloan Hamads succé i Hammarby innebär inte bara att han är aktuell för förbundskaptenen Janne Anderssons VM-trupp. Det är också mycket proffsrykten kring mittfältaren just nu.

Jag har inte så mycket att säga om det där. Jag trivs skitbra här och har fått en bra start. Jag är Hammarbyspelare, det är det enda jag fokuserar på nu. Sen om någonting bra kommer så får man ta ställning till det då. Just nu räknar jag med att vara kvar säsongen ut.

Örebrostjärnan Nahir Besara har pekats ut som Hamads ersättare.

Jiloan Hamad ser gärna att hans vän återvänder till Hammarby:

Han är välkommen. Men det måste vara hans beslut, jag kan inte prata för honom. Om han får ett erbjudande får han ta ställning till det. Det är en fin spelare.

Efter slutsignalen ådrog sig Örebros Johan Mårtensson rött kort efter en diskussion med domaren.

About Sten

Check Also

Stort tryck på golfbanorna: ”Som ett kosläpp”

CoronavirusetTT Social distansering kombinerat med idrott kan vara knepigt. Men golfen är coronakompatibel. När golfbanor …