Home / Ekonomi / Här är de säkraste jobben 2025
Bäst framtidsutsikter har vårdyrken som läkare, sjuksköterskor och barnmorskor. Arkivbild.

Här är de säkraste jobben 2025

ArbetsmarknadTT

Lärare, ingenjörer, it-specialister, elektriker, kockar och snickare. Där finns det goda chanser till jobb både i år och om fem år, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Allra hetast är vårdyrken, som barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och undersköterskor. Även för svetsare, mekaniker och reparatörer ser det ljust ut.

”Det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas och en slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora”, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

För personer med kort utbildning är det svårare att hitta jobb. Det finns nämligen ett stort överskott på arbetskraft bland vaktmästare, inköpsassistenter, handpaketerare och inom serviceyrken som kafébiträden, telefonister och receptionister.

Inom yrken som påverkas av strukturförändringar väntas också större konkurrens om jobben, exempelvis banktjänstemän och kassapersonal.

För finansanalytiker och investeringsrådgivare och inom kreativa yrken som fotografi, musik, grafisk formgivning och kommunikation råder det hård konkurrens om jobben på fem års sikt.

About Sten

Check Also

Automatisk radering det nya normala i Google

EkonomiTT Nätjätten Google – som utreds av EU – tar ännu ett steg för att …