Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Hårda ledarord efter nya strider i Syrien
Turkiets president Erdogan ber ryske kollegan Putin att gå "ur vägen" i Syrien. Arkivbild från januari.

Hårda ledarord efter nya strider i Syrien

SyrienTT-AFP-Reuters

Turkiet har bombat en militär anläggning i Aleppo i Syrien. Totalt uppges 45 av den syriska regimens soldater ha dödats i turkiska attacker under det senaste dygnet.

Attacken på anläggningen, en fabrik för kemiska stridsmedel enligt en representant för turisk militär, var en del i den vedergällningskampanj som inleddes sedan 33 turkiska soldater i torsdags dödats i Syrien. Ytterligare en soldat avled senare av sina skador.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), med bas i Storbritannien, hävdar att målet var ett militärt flygfält i östra Aleppo, inte en fabrik.

Motstridiga uppgifter

Turkiet anser att soldaterna föll offer för ett ryskt flygangrepp i Idlibprovinsen. Ryssland, som strider på den syriska regimens sida, uppger att det rörde sig om syrisk artilleribeskjutning och lade skulden på de dödade soldaterna som sades ha befunnit sig ”i terroristgruppernas stridsformationer”.

SOHR uppger att 45 av den syriska regimens soldater under det senaste dygnet dödats av turkisk granatbeskjutning och drönarattacker.

Utöver en omedelbar upptrappning ledde torsdagens turkiska förluster även till intensifierade samtal.

”Från bägge sidor har fokus legat på att minska spänningarna på marken och fortsätta bekämpa terroristgrupper”, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov diplomatiskt efter fredagens samtal.

Skarpt tonläge

Mellan Turkiets och Rysslands presidenter, Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin, som talade i telefon under fredagen, tycks tonen ha varit mer direkt. Enligt Erdogan uppmanade han sin presidentkollega att sluta skydda den syriska regeringens intressen i Idlib.

Jag frågade Putin: ”Vad har ni där att göra?” Om ni vill etablera en militärbas, gör det, men gå ur vägen och lämna oss ansikte mot ansikte med regimen, säger den turkiske presidenten.

Från Teheran kommer en vädjan till Erdogan om att skydda civila i striderna i Idlibregionen.

”Läget i Idlib är mycket komplicerat, med tanke på att farliga terrorister måste omintetgöras samtidigt som oskyldiga människor som bor där måste skyddas”, sade Irans president Hassan Rouhanis till Turkiets ledare. Samtalet citerades av statligt styrd tv i Iran.

About Sten

Check Also

WHO återupptar studier av malariamedicin

CoronavirusetTT-AFP WHO kommer att återuppta sina studier av malariamedicinen hydroxiklorokin för att behandla covid-19. Försöken …