Home / Samhälle / Djur / Bra år för hotad hackspett
Minst tio vitryggiga hackspettar har kläckts på sex olika håll i landet, främst i Gästrikland.

Bra år för hotad hackspett

DjurTT

Minst sex häckningar för den hotade vitryggiga hackspetten har ägt rum i Sverige det senaste året, enligt Naturskyddsföreningen.

Det är fantastiskt. Vi har kunnat konstatera sex stycken häckningar runt om i landet, vilket innebär att det har fötts ett tiotal vitryggar i våra skogar. Det är en jättehärlig nyhet, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, till TT.

Naturskyddsföreningen uppger att flera orsaker ligger bakom tillväxten. Avlade ungfåglar som släpps ut, återskapande av lövskog och att vitryggar flugit in från Finland är några.

Vitryggen är en värdemätare för biologisk mångfald. Om vitryggen mår bra så är det ett tecken på att många andra arter som trivs i samma miljö också gör det, säger Sandahl.

”Räcker inte”

Fyra av häckningarna har skett i Gästrikland-Uppland och en vardera i Värmland respektive Västerbotten.

Det är en fantastiskt positiv nyhet, men självklart räcker det inte med ett så här litet antal vitryggar för att säga att skogens biologiska mångfald mår bra. Det behövs ett mycket större arbete med att återskapa den här typen av miljöer, säger Johanna Sandahl.

Häckningen i Västerbotten har fått viss uppmärksamhet, då den skedde på ön Stora Tuvan i det populära naturreservatet Umeåälvens delta. I höstas tog länsstyrelsen bort ett antal granar på ön, vilket gjorde att ett hackspettspar hittade dit på våren. Det är första gången den vitryggiga hackspetten häckar på ön sedan 1995.

Behöver familjero

Häckningen ledde till att länsstyrelsen i maj stängde området för besökare fram till mitten av juni.

”Vi förstår om det ställer till det, speciellt nu när det är fina förutsättningar för fågelskådning och folk vill ut i naturen på grund av covid-19. Men vi hoppas att det finns förståelse för att det här unika paret behöver lugn och ro tills ungarna är redo att lämna boet”, säger Malin König vid Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …