Home / Nyheter / Inrikes / Hundratals barn kan ha fått fel diagnos
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar vårdföretaget Utredningskompaniet i Värmland. Hundratals barn i Värmland kan ha fått felaktiga diagnoser. Arkivbild.

Hundratals barn kan ha fått fel diagnos

VårdTT

Hundratals barn i Värmland kan ha fått felaktiga diagnoser. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar vårdföretaget Utredningskompaniet i Värmland som åren 2015–2016 utredde 500 barn med befarade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD och autism, rapporterar P4 Värmland.

IVO riktar kritik mot företaget på flera punkter, bland annat för bristande journalföring och att det är svårt att förstå vad diagnoserna baseras på.

Företaget har inte längre kvar det avtal med då arbetade under.

Både rutiner, personal och arbetsmetodik har förändrats. Det finns alltid en risk att man ställt diagnoser som inte stämmer, det gäller alla, säger Sebastian Cordova, psykolog och verksamhetschef på Utredningskompaniet, till radion.

Barnpsykiatern Sven Román slog larm till IVO 2017.

För mig framstår det som väldigt skarp kritik. Min uppskattning mellan tummen och pekfingret är att man överdiagnostiserade i 30–50 procent av fallen. Det är många som fått felaktiga diagnoser.

About Sten

Check Also

Klart med nytt datum för globala klimatmötet

KlimatTT Det internationella klimattoppmötet ställdes in i år på grund av coronakrisen. Nu är ett …