Poliser utanför entrén till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt där rättegången mot Rakhmat Akilov kommer att hållas. Arkivbild.

Rakhmat Akilov ville döda ”otrogna”

TerroristrättegångenTT

Terroriståtalade Rakhmat Akilov hade avrättningsfilmer i sin mobil.

Stillbilder där folk skjuts i huvudet visades i rättssalen.

Åklagarna gav under rättegången en bild av den terroråtalade Rakhmat Akilovs tankar vid tiden före terrordådet i Stockholm.

För att visa hur Akilov inspirerats av Islamiska statens propagandafilmer visades stillbilder från videofilmer som hittats i den åtalades mobil. Bilderna från Irak och Syrien visar bland annat hur flera fångar, liggandes på marken, skjuts i huvudet med automatvapen. På bilderna syns också IS karakteristiska svarta flagga.

Ville döda ”otrogna”

Åklagarna läste också från chattkommunikationer som hittats i Akilovs mobil. Via den krypterade appen Zello har han kommit i kontakt med personer kopplade till terrorrörelsen IS. En grupp på Zello kallar sig ”Vägledning till Islamiska kalifatet”.

I en chatt med ”Abu Salmon” skriver Akilov: ”Om Gud vill utför jag martyroperationen”.

Akilov ber också om råd hur han kan ”slå till mot otrogna”.

Tittade bort

Tidigare under den första rättegångsdagen spelades dramatiska vittnesfilmer från terrordådet på Drottninggatan i Stockholm upp av åklagarna.

En film visar kaoset som rådde vid varuhuset Åhléns den 7 april. Lastbilen sticker ut ur varuhuset, folk på gatan skriker och släpar bort skadade.

Akilov sitter i rättegångssalen i häktets gröna fångkläder. Han tittade bort när filmen visades. Senare sneglade han upp mot åhörarläktaren.

Brister för många

För många åhörare, som följde rättegången på skärmar i en annan sal, brast det när filmen spelades upp. Snyftningar hördes och några kramade varandra. En del hade handen för munnen. Andra var tårögda. Stämningen var tryckt och personal delade ut näsdukar.

Åklagarna spelade också upp det första dramatiska larmsamtalet från ett kvinnligt ögonvittne.

Dramatiskt larm

”Ah hallå, Drottninggatan det är en jävel som kör, han i i i kom igen nu, allt allt allt du har till Drottninggatan fort som fan”, säger kvinnan.

Hon fortsätter:

”Han mejar ner allt folk nu.”

SOS Alarm undrar om människor är påkörda.

”Ja, ja, han kör på folk han är helt galen. Drottninggatan för fan, skicka allt du har. Tryck på knappen för i helvete, tryck på knappen, tryck på knappen”, skriker kvinnan.

Hon ser flera skadade. SOS instruerar att påbörja hjärt- och lungräddning.

Sekunder förändrade livet

Åklagaren Hans Ihrman uppgav att dådet genomfördes på 40 sekunder och att det var sekunder som förändrade livet för många.

500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger Ihrman.

Gärningarna har allvarligt kunnat skada Sverige, säger Ihrman.

Läser upp namnen

Åklagaren läste också upp namnen på de fem dödsoffren och namnen på de svårast skadade. Av de som skadats har många fått bestående men som hjärnskador, nedsatt hörsel och amputerat ben.

Rakhmat Akilov, klädd i häktets gröna kläder, lyssnade när namnen lästes upp. Han är kortklippt, har halvlångt skägg och satt under åklagarens inledning med böjd rygg mellan sina båda försvarare, mittemot domarna och nämndemännen.

Akilov lutade sig då och då mot en tolk. Allt som sägs tolkas för honom till ryska.

Erkänner terrorbrott

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov erkänner via sin advokat Johan Eriksson terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. Han medger att han dödat fem personer och allvarligt skadat tio.

Däremot medger Akilov inte försök till mord på alla de omkring hundra personer som åklagaren betraktar som offer för dådet på Drottninggatan.

Enligt åtalet är motivet till terrordådet att Akilov ville få Sverige att avbryta deltagandet i den internationella koalitionens krig mot Islamiska staten (IS) i Irak.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …