Home / Utrikes / Asien / Indien kräver att Pakistan upphäver dödsdom
Indien kräver i internationella domstolen i Haag att den för spioneri i Pakistan dömde före detta indiska officerarens dödsstraff upphävs. Arkivbild.

Indien kräver att Pakistan upphäver dödsdom

Pakistan/IndienTT-AFP-Reuters

Indien kräver i internationella domstolen i Haag (ICJ) att Pakistan upphäver dödsdomen mot den påstådde indiske spionen som greps i Baluchistan i Pakistan 2016.

Målet, som antas ytterligare spä på spänningarna mellan de två länderna efter den dödliga självmordsattacken mot indiska styrkor i Kashmir i veckan, väntas tas upp med start på måndag.

Den spionanklagade Kulbhushan Sudhir Jadhav, en före detta officerare i den indiska flottan, anklagades för att ha arbetat för den indiska säkerhetstjänsten vid gränsen mot Afghanistan. Efter en kort rättegång dömdes han till döden för spioneri, sabotage och terrorism. Indien hävdar att Jadhav är oskyldig och har kidnappats av pakistanierna.

Indien anklagar Pakistan för att bryta mot internationell lag och kräver att Jadhav omedelbart släpps om inte dödsdomen upphävs.

I maj 2017 beordrade ICJ att avrättningen tillfälligt stoppas.

”Stöd från USA”

Sedan över 40 personer dödats i en självmordsattack i den indiskkontrollerade delen av Kashmir i veckan har Indien återigen beskyllt Pakistan för att stödja terrorism. Pakistan nekar till anklagelsen.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har lovat Indien hjälp att få fast de skyldiga för dådet i Kashmir och att kräva att Pakistan fullföljer sina skyldigheter enligt internationell lag, lyder ett uttalande från indiska UD.

Iran kräver åtgärder

Även Iran beskyller Pakistan för att skydda terrorgrupper och kräver att landets myndigheter slår till mot de skyldiga bakom ett självmordsdåd vid gränsen i sydöstra Iran i veckan, som krävde 27 liv. En beväpnad sunnigrupp, Jaish al-Adl, har tagit på sig ansvaret för attacken som var riktad mot det iranska revolutionsgardet.

”Om inte Pakistan tar sitt ansvar, har Iran rätten att slå tillbaka mot hot vid sina gränser”, står det i ett uttalande från revolutionsgardet.

About Sten

Check Also

Dinoasteroid med dödligast möjliga vinkel

MexikoTT-AFP Jätteasteroidens nedslag för omkring 66 miljoner år sedan hade kanske inte behövt bli fullt …