Home / Utrikes / Asien / Tyfonen Hagibis har nått Japan
Vågor slår in mot hamnen i Kiho i Japan på fredagen.

Tyfonen Hagibis har nått Japan

JapanTT-Reuters

Människor förbereder sig för det värsta ovädret i Japan på över 60 år. Över sju miljoner människor uppmanas evakuera sina hem. En person har omkommit och drygt 30 skadats.

Vi har tejpat alla stora fönster och sett till att vi har mat och vatten hemma, säger Tokyobon Sophia Watanabe.

Tyfonen Hagibis har dragit in över Japan, meddelar landets vädermyndighet. 7,3 miljoner människor uppmanas att evakuera sina hem när ovädret breder ut sig.

Över 30 personer har skadats, varav fyra allvarligt.

En tornado som drog fram i delar av staden Ichihara i prefekturen Chiba sydost om Tokyo skadade fyra personer när ett hus förstördes. En man har omkommit och flera personer saknas.

Svenska Sophia Watanabe bor i Tokyo sedan flera år tillbaka, och säger att hon har följt uppmaningarna om att handla mat och förnödenheter samt att se till att ha ficklampor med batterier redo.

Vinden förstärks

Vi hoppas på det bästa, vi har laddat alla telefoner och har laddat upp med mat, säger hon.

Vid 01-tiden svensk tid hade regnet börjat ösa över Tokyo, men vindarna hade ännu inte börjat ta fart, berättar hon. Några timmar senare har de däremot ökat på.

I morse var det nästan helt vindstilla, men nu är vinden mycket starkare. Enligt min app så är den (Hagibis) i Osaka så den har inte kommit hit än, så det är väl en förvarning, säger hon.

Apokalyptisk stämning

TT: Hur är stämningen i staden?

Det var ganska apokalyptiskt i går när jag gick för att handla efter jobbet. Många matvaruaffärer hade slut på vatten och bröd. Det var tomma hyllor i ganska många affärer. Folk har verkligen tagit det här väldigt allvarligt och verkar bunkra.

Hagibis väntas dra in med vindhastigheter på 60 meter per sekund och regnmängder som inte skådats i landet sedan 1958. Över 16 000 hushåll rapporteras vara strömlösa. Sophia Watanabe säger att hon inte har varit med om något liknande.

Vi kände (tyfonen) Faxia (i september). Men då behövde vi inte ens flytta in utemöbler och krukor. Det här verkar vara på en helt annan nivå. Det tas mycket allvarligare.

Stängt och inställt

Över 1 600 flyg har ställts in och för Shinkansentågen mellan Tokyo och Nagoya råder det stopp. Nöjesparkerna Disneyland och Disneysea håller stängt under dagen. Även stora industrier som Honda och Toyota kommer att stänga några av sina fabriker under lördagen.

Formel 1-kvalet på Suzukabanan 30 mil sydväst om Tokyo har skjutits upp till söndagen, och två VM-matcher i rugby har ställts in.

Uppemot 1 000 millimeter regn kan falla i bland annat Tokairegionen under 24 timmar från mitt på lördagen.

About Sten

Check Also

Nytt ras slukade norsk väg

NorgeTT-NTB Ett nytt ras i Alta i norra Norge har dragit med sig en stor …