Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Jemen välkomnar nya fredssamtal
Fiskebåtar i hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah). Arkivbild.

Jemen välkomnar nya fredssamtal

JemenTT-AFP-Reuters

Regimen i det krigshärjade Jemen välkomnar nya fredssamtal med Huthirebellerna.

Beskedet kommer dagen efter att USA uppmanat de stridande parterna att sätta sig ner för att prata fred i Sverige.

”Jemen välkomnar alla försök att återställa fred”, skriver regeringen i ett uttalande enligt den statliga nyhetsbyrån Saba.

”Jemens regering är beredd att omedelbart påbörja samtal”, står det vidare.

Samtidigt samlar den saudiskledda alliansen som stöttar regimen tusentals soldater nära den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah). Omkring 30 000 soldater backas upp av bepansrade fordon och stridsvagnar, enligt en källa i förberedelse för en större insats de kommande dagarna. Truppförflyttningarna ses som ett tecken på att sätta press på Huthirebellerna som kontrollerar staden.

Wallström bekräftar

Såväl FN som USA har satt press på de stridande parterna att inleda nya fredssamtal. USA:s försvarsminister Jim Mattis sade på onsdagen att regimen och rebellerna bör mötas i Sverige tillsammans med FN-sändebudet Martin Griffiths i november.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) bekräftade samma dag planerna.

Det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebudet kan samla parterna i den här konflikten, sade hon till TT.

Även USA:s utrikesminister Mike Pompeo manar till fredssamtal. Han vill att den saudiskledda alliansen upphör med alla flyganfall i samtliga bebyggda områden i Jemen. Samtidigt uppmanas Huthirebellerna, som antas få stöd från Iran, att sluta med sina robotanfall riktade mot Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Humanitär kris

Kriget i Jemen beskrivs av FN som den största humanitära krisen i världen: 14 miljoner människor riskerar svält och 400 000 barn under fem år lider av så pass allvarlig undernäring att läget beskrivs som akut. Siffran riskerar att stiga kraftigt de kommande månaderna samtidigt som sjukhus stänger för att priserna på medicin skjuter i höjden.

Tidigare försök till fredssamtal om Jemen har misslyckats. I september i år planerades samtal i schweiziska Genève, men de ställdes in. Jemens utrikesminister Khaled Alyemany anklagade då Huthirebellerna för att försöka sabotera samtalen och krävde att FN skulle vara mer bestämt när det gäller att få den andra sidan till förhandlingsbordet.

About Sten

Check Also

Tusentals intresserade av Malmödemonstration

SamhälleTT I går var det Stockholm – i kväll hålls en ny antirasistisk demonstration i …