Home / Utrikes / Europa / Jemens regering till Sverige för fredssamtal
Martin Griffiths, FN:s sändebud i Jemen. Arkivbild.

Jemens regering till Sverige för fredssamtal

JemenTT-AFP

Fredssamtal i Sverige om krigets Jemen är ett steg närmare. Den jemenitiska regimen tillkännager att den kommer.

”Regeringen har informerat FN:s sändebud i Jemen”, säger Jemens utrikesdepartement i ett uttalande, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Saba.

FN-sändebudet Martin Griffiths sade i slutet av förra veckan att de stridande parterna planerade att mötas i Sverige för att hålla fredssamtal inom kort. Han väntas nu resa till Jemens huvudstad Sanaa för att samtala med Huthirebellerna om förberedelser inför Sverigeresan.

Det planerade mötet mellan regeringsföreträdarna – som backas av en saudiskledd militärallians – och de av Iran stödda Huthirebellerna syftar till att få slut på det inbördeskrig som drivit miljoner människor i Jemen till randen av svält.

FN har tidigare ställt frågan om Sverige kan tänka sig att stå värd för eventuella samtal. Den 13 november sade utrikesminister Margot Wallström att Sverige förbereder sig för att ta emot parterna när de är redo. Enligt en källa på svenska utrikesdepartementet (UD) är planen att fredssamtalen ska hållas i Stockholmsområdet.

Den jemenitiska regeringens besked kommer dagen efter att Huthirebellerna uppgett att de kommer att avbryta robot- och drönarattacker mot Saudiarabien, Förenade arabemiraten och deras allierade i Jemen.

Det senaste försöket att nå en lösning i den konflikt som har trasat sönder Jemen i nästan fyra år kollapsade redan före start.

About Sten

Check Also

Man död efter hajattack i Australien

AustralienTT En 23-årig man har avlidit efter att ha blivit biten av en haj vid …