Martin Griffiths, FN:s sändebud i Jemen. Arkivbild.

Jemens regering till Sverige för fredssamtal

JemenTT

Fredssamtal i Sverige om krigets Jemen är ett steg närmare. Den jemenitiska regimen tillkännager att den kommer.

Just nu ser det ju hyfsat hoppfullt ut, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

”Regeringen har informerat FN:s sändebud i Jemen”, säger Jemens utrikesdepartement i ett uttalande, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Saba.

FN-sändebudet Martin Griffiths sade i slutet av förra veckan att de stridande parterna planerade att mötas i Sverige för att hålla fredssamtal inom kort. Han väntas nu resa till Jemens huvudstad Sanaa för att samtala med Huthirebellerna om förberedelser inför Sverigeresan.

Det planerade mötet mellan regeringsföreträdarna – som backas av en saudiskledd militärallians – och de av Iran stödda Huthirebellerna syftar till att få slut på det inbördeskrig som drivit miljoner människor i Jemen till randen av svält.

Sverige ställer upp

FN har tidigare ställt frågan om Sverige kan tänka sig att stå värd för eventuella samtal. Enligt en källa på svenska utrikesdepartementet är planen att fredssamtalen ska hållas i Stockholmsområdet.

Det är positivt att vi får en uppslutning kring tanken på att mötas för förhandlingar i Sverige. Det är Martin Griffiths som fortfarande måste sköta samordningen av det här, men vi välkomnar att alla förklarar sig villiga att komma, säger Margot Wallström i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

Vi har sagt att vi ställer upp förstås. Det är akut därför att lidandet är så svårt i Jemen. Därför är det här angeläget och viktigt att man håller pressen uppe på parterna och mobiliserar deras vilja att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Misslyckats tidigare

Helt säker på att samtalen blir av vågar utrikesministern inte vara.

Vi är i kontakt med Martin Griffiths och litar ju på hans omdöme. Men tyvärr har det ju misslyckats en gång tidigare så man kan inte räkna med att det går på det ena eller andra sättet, säger Margot Wallström.

Den jemenitiska regeringens besked kommer dagen efter att Huthirebellerna uppgett att de kommer att avbryta robot- och drönarattacker mot Saudiarabien, Förenade arabemiraten och deras allierade i Jemen.

Det senaste försöket att nå en lösning i den konflikt som har trasat sönder Jemen i nästan fyra år kollapsade redan före start.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …