Home / New / Torget / Jobbkontakten som många nyanlända inte har – Jobbentrén
Foto: Emma Fogelström. På bilden syns Nebyat Ghirmay.

Jobbkontakten som många nyanlända inte har – Jobbentrén

Jobbentrén hjälper nyanlända till jobb och genom verksamheten har många uppnått självförsörjning. Idag är Jobbentrén experter inom restaurang, hotell och handel.

Sju av tio jobb i Sverige förmedlas genom kontakter och nyanlända har sällan det nätverket som behövs. Därför startades Jobbentrén, för att vara en mellanhand mellan företag och de nyanlända.

– Vi träffar massa nyanlända talanger som vill jobba men som inte har nätverket för att komma i kontakt med företag. Vi på Jobbentrén försöker vara den kontakten, och samtidigt möjliggöra för arbetsgivare att ta tillvara på potentialen och kompetensen hos nyanlända talanger, Säger Andrea Dea Ahlenius, Grundare & vd.

Efter en anställning genom Jobbentrén får den nyanställde även en coach. I början fokuserar coachningen på att förbereda inför jobbstarten men sedan får den anställde även hjälp med annat. Coachen följer den anställde under hela första året.

För att hitta nyanlända talanger åker Jobbentrén ut och intervjuar på olika skolor och boenden för nyanlända. Många har fått anställning via Jobbentrén på 43 olika företag och en av de är Nebyat Ghirmay.

I november 2017 anordnade Jobbentrén en rekryteringsträff på boendet Vintertullen. Där kom de i kontakt med Nebyat Ghirmay som fick en intervju. Ghirmay fick två intervjuer med Jobbentrén innan hon introducerades för Lynx Asset Managment där hon senare blev anställd som kontorsassistent.

– Jobbentrén har hjälpt mig mycket och när jag fick en intervju med Lynx Asset Managment var jag jättenervös men glad för att jag ville verkligen ha ett jobb, säger Nebyat Ghirmay.

Nebyat Ghirmay fick en coach på Jobbentrén som hjälpte henne under hennes anställning.

– Det som jag tycker skiljer oss från liknande verksamheter är att vi har coachning under hela första året. De nyanställde får då mycket stöd och feedback på hur de kan bli ännu bättre, Säger Ville Stjernström, Coachningsansvarig.

Kontraktet som Nebyat Ghirmay fick gällde under ett år och förra veckan slutade hon jobba på Lynx Asset Managment.


About Nahritha Al-Khameesi

Check Also

Avslappningskurs för kvinnor – nystartad och kostnadsfri

Umgås, fika och träna, detta är några exempel på vad den nya avslappningskursen av Hej …