Home / Utrikes / Afrika / Johanssons medfånge i Mali: Galet flyktförsök
Stephen McGown efter hemkomsten till Sydafrika i augusti i år. Arkivbild.

Johanssons medfånge i Mali: Galet flyktförsök

MaliTT

De kidnappades tillsammans och satt isolerade i den maliska öknen i nära sex år. Men Johan Gustafssons försök att fly från al-Qaida var en dålig idé, enligt hans medfånge Stephen McGown.

Svenske Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke och sydafrikanen Stephen McGown släpptes av någonstans i Sahara i norra Mali, sedan de förts bort från ett hotell i Timbuktu i november 2011. När bilen stannade fick de veta att de hade kidnappats av terrorstämplade al-Qaidas nordafrikanska gren.

Vi fick veta på mycket dålig engelska att de inte skulle döda oss. Det var kanske bara något de sade, för att vi inte skulle ställa till med problem och göra som de ville. Vi var livrädda men också förlamade, berättar McGown för BBC.

Kedjades

Männen bevakades av en grupp beväpnade jihadister och kedjades till en början om natten. De första veckorna diskuterade fångarna om huruvida de skulle överleva och möjligheterna att fly.

Ibland sade någon av oss ”jag kommer att fly”. Men då pratade vi om hur det skulle försätta de andra i fara, att vi inte kunde språket eller visste var vi skulle hitta vatten, säger McGown.

Men några år senare beslutar sig Gustafsson för att fly. Han har berättat för TT att han och McGown inte hade särskilt mycket stöd av varandra under de närmare sex åren i fångenskap. Tvärtom var stämningen stundvis ganska dålig och den blev troligtvis inte bättre av Gustafssons flyktförsök.

Jag trodde att han var galen. Han verkade inte förstå Afrika och dess stora avstånd. De kom tillbaka med honom nästa dag, säger McGown till BBC.

Anklagades för samarbete

Enligt McGown anklagades han och Rijke för att samarbeta med den rymningsbenägne Gustafsson. Trots att de förnekade detta blev alla tre som straff av med sina få personliga föremål, som brev hemifrån, en fransk ordbok och mediciner.

Rijke fritogs 2015, Gustafsson släpptes fri i juni i år och McGown i augusti.

About Sten

Check Also

Påven vill se slut på ”fattigdomspandemin”

VatikanstatenTT-AFP Slutet på coronapandemin bör också bli slutet på ”fattigdomspandemin” i världen, enligt påven Franciskus, …