Norskan Therese Johaug, mitten, vann tremilen vid VM i Falun 2015. Här flankerad av silvermedaljören och landsmaninnan Marit Bjørgen, vänster, och svenska bronsmedaljören Charlotte Kalla. Arkivbild.

Kalla saknar Johaug: ”En inspirationskälla”

LängdskidorTT

Dopningsavstängda Therese Johaug har utlyst sina comebacklopp.

Niofaldiga OS-medaljören Charlotte Kalla ser fram emot att tävla mot norskan igen.

Jag har saknat henne på världscupen, en inspirationskälla till att göra träningen bra, säger skidstjärnan.

Charlotte Kalla, 30, har visat sitt stöd för Therese Johaug, 29, sedan det i somras blev klart att Johaugs dopningsavstängning, efter att ha använt en förbjuden läppsalva på ett försäsongsläger 2016, förlängts och att norskan skulle missa OS.

Johaugs avstängning löper ut den 17 april och tidigare i veckan har den sjufaldiga VM-guldmedaljören och olympiska mästaren meddelat att hon gör tävlingscomeback på rullskidor i juni och på längdskidor i Beitostølen i november. Dessutom ska hon delta i ett sponsorlopp i Geilo den 21 april.

Vill utmana

Kalla, som i Johaugs frånvaro imponerade oerhört på OS i Pyeongchang och tog ett guld och tre silver, ser fram emot att tävla mot den norska stjärnan igen.

Jag har saknat henne på världscupen, säger Kalla.

TT: Vad är det du har saknat med henne?

Hennes närvaro. Hon har ju hållit en fantastiskt hög nivå och är verkligen en inspirationskälla till att jag ska göra träningen bra, och vara skärpt när jag är på tävling för att försöka vara med och utmana henne.

I Pyeongchang ristade Charlotte Kalla in sig i Sveriges olympiska historia då hennes fyra fräscha medaljer betydde att hon totalt tagit nio OS-medaljer (tre guld och sex silver) över tre vinterspel.

Kalla har därmed lika många OS-medaljer som Sixten Jernberg som tog fyra guld, tre silver och två brons, över tre OS 1956–1964.

Trivsam vardagslunk

Sedan hemkomsten från Sydkorea för knappt två veckor sedan har den Tärendöbördiga Piteååkaren mest varit hemma i Sundsvall och tränat inför helgens comeback på världscupen, Holmenkollens tremil.

Jag har bara njutit av att ha lite vardag. Det har varit väldigt fina vinterförhållanden i Sundsvall, säger Charlotte Kalla.

TT: Vad minns du bäst från OS?

Den glädjen som var, och beslutsamheten i åkningen. När man är i form så längtar man verkligen till varenda start.

På fredagen landade Kalla, som tagit två världscupsegrar den här säsongen, på norsk mark inför söndagens tremil i fri stil.

Den svenska stjärnan har på nio tidigare distanslopp – åtta i världscupen och ett VM-lopp – på alltid folkfestliga ”Kollen” i Oslo slutat som bäst tvåa (2008).

Det är tuffa och utslagsgivande banor här i Holmenkollen och alltid en utmaning att ta sig an dem. Det ska bli jättekul att försöka göra ett bra lopp och bara ge allt jag har. Ibland har det varit snabba banor och ibland har det varit riktigt tungkört och blött. Vi får se vad det bjuds på för något till helgen.

About Sten

Check Also

Finland stramar åt alkoholförsäljningen

FinlandTT-Reuters Finland sällar sig till Norge och Danmark och stramar åt landets coronarestriktioner. På tisdagen …