Kataloniens president Quim Torra (bilden) har efter förra månadens våldsamma protester velat få till en dialog med premiärministern Pedro Sánchez. Arkivbild.

Katalansk motion spär på självständighetsstrid

SpanienTT-Reuters

Parlamentet i den spanska regionen Katalonien har röstat för en motion som uttrycker regionens vilja att bli självständig från övriga Spanien.

Motionen är inte juridiskt bindande, men har trots det väckt kritik. Landets författningsdomstol har hotat med konsekvenser för katalanska politiker om motionen får stöd i det regionala parlamentet.

Omröstningen sker knappt en månad efter att omfattande demonstrationer mot regeringen i Madrid ägde rum i bland annat Barcelona. Då hade högsta domstolen dömt flera tidigare katalanska politiker till fängelse för deras roll i Kataloniens försök att bryta sig loss från övriga Spanien för två år sedan.

Domarna ledde till våldsamma protester i vilka hundratals skadades, däribland flera poliser. Efter de mest intensiva protesterna skickade Kataloniens president Quim Torra en fredstrevare till premiärministern Pedro Sánchez i hopp om att få till en dialog. Inviten har hittills fått nobben.

About Sten

Check Also

Nattklubbar kräver stöd

EkonomiTT Jag är snart i konkurs. Allt jag byggt upp i åratal håller på att …