Home / Nyheter / Katastrofer och olyckor / Tsunamivågor efter skalv i Stilla havet
Nya Kaledonien ligger öster om Australien.

Tsunamivågor efter skalv i Stilla havet

Nya KaledonienTT-Reuters

Ett kraftigt jordskalv nära ögruppen Nya Kaledonien i Stilla havet ledde till mindre tsunamivågor.

Det finns inga rapporter om skador.

Jordbävningen, med magnitud 7,0, inträffade strax före klockan tio på måndagsmorgonen lokal tid. Skalvets centrum låg omkring sju mil öster om orten Tadine, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

En tsunamivarning utfärdades efter skalvet för möjliga farliga vågor inom 30 mil från skalvets centrum.

Mindre tsunamivågor sågs senare i Nya Kaledonien och i öriket Vanuatu, enligt flodvågsvarningscentrat PTWC. Vågorna kan ha varit upp till en meter höga. I Vanuatus södra delar uppmanades människor att ta sig från kustområdena till högre belägna platser.

I Australien, Nya Zeeland och på Hawaii fanns ingen risk för tsunamivågor, enligt lokala myndigheter.

Skalvet som orsakade tsunamivågorna var det andra inom loppet av tolv timmar i området, och det tredje den senaste månaden.

Vi är lite rädda eftersom vi hade ett skalv i går kväll, och det här nya i dag var rätt kraftigt, säger Wayan Rigault, informationschef på ett hotell på ön Mare i Nya Kaledonien.

Nya Kaledonien, ett franskt territorium i sydvästra Stilla havet, ligger längs den så kallade Eldringen. Det är ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner där runt 90 procent av världens jordskalv inträffar.

About Sten

Check Also

Saudiarabien inför utegångsförbud

SaudiarabienTT-Reuters För att stoppa spridningen av coronaviruset införs utegångsförbud i nio saudiska städer, rapporterar landets …