Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Malmö universitet ser över rutiner efter hot
Studenter och personal vid Malmö universitet uppmanas arbeta hemifrån på måndag efter ett hot via mejl. Arkivbild.

Malmö universitet ser över rutiner efter hot

BrottTT

Fyra dagar gick innan Malmö universitet läste mejlet som betraktas så allvarligt att alla uppmanas arbeta hemifrån på måndag.

Vi har rutinen att den här mejlboxen läses efter helger. Vi får väl se över rutinerna, säger rektor Kerstin Tham till TT.

Några detaljer om vad som står i mejlet är inte kända, men hotet betraktas som allvarligt och det gäller specifikt datumet måndagen den 8 januari. Att sätta studenters och medarbetares säkerhet i främsta rummet var viktigast när det fattades beslut om att hålla universitetet stängt på måndag, enligt rektor Kerstin Tham.

Det var inget svårt beslut, vi hade inte tillräcklig information från den pågående förundersökningen för att fatta ett annat beslut, säger Kerstin Tham.

Hotet mot Malmö universitet gäller specifikt måndagen den 8 januari, säger hon.

”Grovt olaga hot”

Polisen upprättade en anmälan om grovt olaga hot mot grupp i tisdags.

Informationen som vi tagit emot har inte lett till att vi valt att gå ut med några säkerhetsrekommendationer. Vi har inlett en förundersökning och vi ska försöka spåra vem mejlets avsändare kan vara, säger Nils Norling, pressinformatör vid polisen i Malmö, till TT.

Åtgärderna som genomförs av Malmö universitet är inte på polisens rekommendation, förklarar Norling.

Central mejladress

Mejlet skickads till en central mejladress strax före midnatt den 29 december, men upptäcktes först i tisdags på grund av jul- och nyårshelgen. I samband med detta kopplades universitetets säkerhetsansvarige Leif Wulff in och därefter blev ledningen informerad.

Funktionsbrevlådan som mejlet landade i hanteras av administrativ personal under verksamhetstid. Eftersom det kom in sent i fredags, och med en långhelg därefter, så hanterades det när personalen var i gång igen i tisdags morse, säger Wulff till TT.

Säkerhetshöjande åtgärder har vidtagits, men Wulff vill inte gå in på några närmare detaljer.

Men det handlar bland annat om ökad tillsyn och tillträdesbegränsning, säger han.

Låsta dörrar

Universitetet är stängt för närvarande, dörrarna är låsta, men den 8 januari när skolan skulle ha öppnat efter jullovet uppmanas alltså personal och studenter att arbeta hemifrån. Och ett planerat tentamenstillfälle flyttas till en annan dag. Universitetet planeras att öppna igen på tisdag.

VI har lagt en plan tillsammans med polisen och det innebär att vi öppnar den 9 januari. Om förutsättningarna ändras så fattas nya beslut, säger Leif Wulff.

Universitetet har ungefär 25 000 studenter och 1 800 medarbetare. Vid nyår ändrades lärosätets status till universitet.

Självklart är det jättetråkigt, särskilt nu när vi ville fira att vi blivit universitet, men får börja året på det här sättet, säger Pontus Källström, ordförande för Studentkåren Malmö.

Det värsta är väl att det sprider rädsla och oro bland studenter och medarbetare. Men jag har haft ett bra samarbete med ledningen och känner mig väldigt trygg och lugn i situationen, säger han.

About Sten

Check Also

Offrade sina liv för att hindra blodbad

FrankrikeTT Sammanlagt fem människor har mist livet i skottdådet på en julmarknad i Strasbourg i …