Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / ”Ligistlag” föreslås mot Trumps G7-planer
Donald Trumps privata golf- och hotellanläggning utanför Miami i Florida.

”Ligistlag” föreslås mot Trumps G7-planer

USATT-AFP

Donald Trump vill hålla nästa års G7-toppmöte på sin privata golfklubb i Florida. Men beskedet från i torsdags har väckt mycket ont blod i Washington, och nu har Demokraterna presenterat ett lagförslag mot presidentens planer.

Lagförslaget kallas ””Trump’s heist undermines the G-7 act”, vilket kan förkortas ”Thug act”, eller ungefär ligistlagen på svenska. Om den går igenom skulle den bland annat tvinga Vita huset att lämna över alla relevanta dokument om hur regeringen kom fram till att just Trumps anläggning var bäst lämpad.

Utsikterna att Trumps regering skulle åsidosätta konstitutionen för att fylla presidentens fickor och göra reklam för hans ekonomiskt vacklande egendomar genom att välja det kommande G7-mötet är djupt oroande, säger Bennie Thompson, som sitter i representanthuset.

Förslaget väntas gå igenom representanthuset, men inte senaten, där Republikanerna har majoritet.

Redan när beskedet om G7-mötet kom fick Vita huset mycket kritik och juridiska experter har varnat för att beslutet bryter mot den lag som ska säkerställa att presidenter inte personligen berikar sig på bland annat utländska besök.

About Sten

Check Also

Elva hundar stulna vid inbrott

BrottTT Elva hundar, varav nio valpar, stals vid ett inbrott i Älvsbyn. Hundägaren larmade polisen …