Statsministern Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen.

Löfven undvek besked i svåra frågor

PolitikTT

Statsminister Stefan Löfven deklarerade ett nytt politiskt läge och lovade att åtgärda revorna i välfärden.

Men han undvek nya besked i flera för regeringen svåra frågor.

Budskapet i Löfvens regeringsförklaring var att något bättre nu ska byggas än vad Sverige var före coronakrisen.

Vi har ett nytt politiskt läge. Den regeringen jag leder ska göra vad som krävs för att åtgärda revorna i vårt samhälle, sade statsministern.

Han hänvisade till att regeringen inom kort lägger fram en ”historisk” budget, med nya förslag på över 100 miljarder kronor.

Löfven avslöjade inga nya förslagen utan upprepade vad som redan är känt. Äldreomsorgen ska stärkas med nya statsbidrag, en grön skatteväxling ska genomföras och människor ska rustas för att kunna få jobb genom utbildning.

Ett pensionstillägg på upp till 600 kronor införs nästa år och skillnaden i beskattning mellan pension och lön ska tas bort helt.

Tuff höst

Regeringen står inför en tuff politisk höst med flera svåra frågor framför sig. I de frågorna undvek Löfven att lämna några nya besked.

En av de hetaste politiska frågorna just nu är gängbrottsligheten. Löfven lovade att de kriminella gängen ska tryckas tillbaka, men aviserade inga nya åtgärder. Han pekade i stället på vad som redan är på gång.

Det är fullt möjligt att trycka tillbaka den grova brottsligheten. Alla straffskärpningar, ytterligare poliser och ökade rättsvårdande myndigheter har betydelse, sade Löfven.

En reformerad arbetsrätt är en annan svår fråga. Där kan regeringen tvingas lägga fram ett eget lagförslag om inte arbetsmarknadens parter kommer överens i de pågående förhandlingarna. Vänsterpartiet har hotat med att försöka fälla regeringen om det sker.

Arbetsrätten ska moderniseras och anpassas till dagens arbetsmarknad, samtidigt som balansen mellan parterna ska upprätthållas, sade Löfven.

Konflikt i regeringen?

Men han undvek att gå in på vad regeringen gör om parterna inte blir överens. I stället sade han:

Om arbetsmarknadens parter når en överenskommelse om hur lagen om anställningsskydd ska reformeras, så kommer regeringen att lägga förslag i enlighet med den.

Regeringen hotas också av en konflikt mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om migrationspolitiken.

Frågan är hur de två regeringspartierna ska hantera det betänkande om framtidens migrationspolitik som snart presenteras. Miljöpartiet är mycket kritiskt till förslagen i betänkandet, medan Socialdemokraterna är positiva.

Löfven nöjde sig i regeringsförklaringen med att konstatera att ”arbetet fortsätter” med att ta fram ett hållbart regelverk för migrationspolitiken.

”Vår tids ödesfråga”

En konflikt kan också uppstå mellan de två regeringspartierna när regeringen ska besluta om ett tillstånd för Preem att starta ett nytt raffinaderi i Lysekil.

Löfven gick inte in på den frågan, utan nämnde stället bland annat att den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Regeringen brottas också med att få riksdagsstöd för höstens försvarspolitiska proposition. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill löften om ha mer pengar till försvaret efter 2025.

Men inte heller i den frågan kom Löfven med något nytt besked.

About Sten

Check Also

Merkel vill begränsa tyska folksamlingar

TysklandTT-AFP-Reuters En ökad smittspridning i Tyskland skapar oro för en andra nedstängning under hösten. För …