Home / Nyheter / Inrikes / Löfvens nominering sätter press på C och L
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Arkivbild.

Löfvens nominering sätter press på C och L

PolitikTT

Nomineringen av Stefan Löfven till statsminister ska öka takten i regeringsbildningen. Och framför allt sätter den press på C och L.

Talmannen nämnde tillståndet i nationen och att det finns en stor otålighet. Det är bara genom att lägga skarpa förslag i riksdagen som man kommer ett steg närmare extraval, säger Jan Teorell, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

Att han då nominerar Stefan Löfven är helt naturligt, anser Teorell. Det fanns två huvudkandidater till statsministerposten och den ena har röstats ner. Samtidigt har mittenalternativet blockerats av M och S.

Jan Teorell tror också att talmannen kan ha fått signaler från C och L om att de kan ändra åsikt om Löfven som statsminister.

De kanske inte kommer att ändra sig, men internt ställa frågan.

Talmannens nominering av Stefan Löfven ökar pressen på C och L, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet

Nu tvingar talmannen igen C och L att ta ställning. Om de säger nej nu öppnar de för en Kristersson-regering.

Det är i synnerhet Centern som behöver göra interna överläggningar. Tidigare har man sagt att man inte kan säga ja till Löfven utan att ta en runda i partiet.

Det blir det första man får lyssna på, om de kallar till diskussion i partirådet. Det betyder i alla fall att de inte säger nej direkt.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …