President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperiod.

Lukasjenko behåller makten i Belarus

BelarusTT-AFP-Reuters

Alexandr Lukasjenko vann återigen presidentvalet i Belarus och säkrade därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994.

Enligt de första officiella siffrorna fick den 65-årige före detta kolchosdirektören 79,7 procent av rösterna i valet.

Det var långa köer utanför vallokalerna i Belarus huvudstad Minsk några timmar innan de stängde, sedan oppositionens kandidat Svetlana Tichanovskaja uppmanat sina anhängare att rösta sent i ett försök att förhindra valfusk. Valkommissionens ordförande chef Lidia Jermoshina beskrev köerna som ”ett riktigt sabotage, en organiserad provokation”.

Men valresultat blev ändå det förväntade. Lukasjenko vann en storseger med 79,7 procent av rösterna enligt de första officiella siffrorna från vallokalsundersökningar medan Tichanovskaja fick 6,8 procent.

Kandidater gripna

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja de senaste veckorna.

Jag vill verkligen att det ska vara hederligt val eftersom myndigheterna inte har någonting att frukta. Om folket är för Alexandr Ryhoravitj (Lukasjenko) kommer vi att gå med på det, sade hon när hon lade sin röst i huvudstaden.

Förnekar repression

Lukasjenkos svar på de massiva demonstrationerna inför valet har varit hårt och enligt människorättsorganisationer har omkring 1 300 oppositionella gripits. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidenten alla uppgifter om repressiva åtgärder som ”fejkade nyheter och långsökta anklagelser” och sade att han inte betraktade Tichanovskajas valkampanj som något hot.

De är inte värda tillräckligt mycket för att utöva någon repression mot dem, sade Lukasjenko.

Enligt observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden. Till skillnad mot för fem år sedan är inte heller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) på plats för att övervaka valet. Då levde inte valet upp till demokratikriterierna, enligt organisationen.

Inför valet har dessutom över 40 procent av invånarna förtidsröstat, något som oppositionen kritiserat som ytterligare ett tecken på fusk, enligt nyhetsbyrån EFE.

Varnar för protester

Tichanovskaja hade, trots ett förbud mot att oppositionen räknar röster, uppmanat sina väljare att övervaka valprocessen.

Vi är i majoritet och vi behöver inte något blod på gatorna. Låt oss försvara vår rätt att rösta tillsammans, sade hon i lördags.

Lukasjenko hade varnat demonstranter för att ge sig ut på gatorna efter söndagens val. Lokala medier rapporterade om att hela kvarter i huvudstaden spärrats av och att soldater befann sig i utkanten av Minsk. Det rapporterades också om störningar på sociala medieplattformar.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …