Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / M vill öppna upp för ordningsvakter
Ordningsvakter på musikfestivalen Summerburst på Gärdet i Stockholm 2017.

M vill öppna upp för ordningsvakter

PolitikTT

Kommuner vill låta ordningsvakter patrullera allt större områden, men polisen har börjat säga nej.

Moderaterna vill nu ändra lagen.

När kommunerna själva satsar på att öka tryggheten genom ordningsvakter så får man nu nej på de ambitionerna och då måste vi göra en förändring i lagen, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Både Stockholm och Uppsala fick nyligen nej på ansökningar om större områden att verka i för deras anlitade ordningsvakter. I Stockholm använder man sig av mobila team som man vill kunna använda flexibelt i hela staden.

I hela kommunen

Men polisen pekar på att en ansökan om förordnande för ordningsvakter att verka i ett område bland annat kräver att området är tydligt avgränsat och att det finns ett särskilt behov av ordningshållning på platsen.

Typiska så kallade paragraf tre områden i lagen om ordningsvakter är gallerior och resecentrum. Uppsala och Stockholm får därför skaffa sig tillstånd för varje avgränsat område.

Moderaterna driver sedan förra året att tillstånd ska kunna ges för hela kommuner.

Allt vanligare

Ordningsvakter ska kunna arbeta förebyggande men också kunna vara på plats snabbt i lägen där man inte snabbt kan få polisen på plats, säger Tomas Tobé.

På senare år har allt fler kommuner anlitat ordningsvakter för att patrullera offentliga platser. Enligt en genomgång Sveriges Radio gjort var det i april 54 kommuner, varav 24 låter vakterna bevaka hela stadskärnor.

Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.

De får också i väntan på polis kvarhålla personer som blivit tagna på bar gärning när de begått brott. Vanlig utrustning är batong och handfängsel.

En B-polis?

Tobé vill öka ordningsvakternas befogenheter genom att de ska få transportera omhändertagna personer till polisstationen.

I Malmö har den borgerliga Alliansen lovat att hundra ordningsvakter ska patrullera gator och torg om de får makten i kommunen.

TT: Finns ingen risk för att ordningsvakter blir en dåligt utbildad och utrustad B-polis?

Vi ska absolut inte öppna upp för en sådan utveckling, säger Tobé.

Det här handlar om att skapa bättre möjligheter för kommuner att kunna använda sig av ordningsvakter för att komplettera och stärka upp polisen.

About Sten

Check Also

Här finns Sveriges bästa sjukhus

VårdTT Universitetssjukhuset Örebro, Värnamo sjukhus och Oskarshamns sjukhus har korats till Sverige bästa sjukhus 2018, …