Home / Utrikes / Asien / Man vann surrogatstrid i Singapore
Domstolen i Singapore sade ja till mannens ansökan om adoption. Arkivbild.

Man vann surrogatstrid i Singapore

SingaporeTT-AFP

En homosexuell man i Singapore har fått rätt att adoptera ett barn som han blivit pappa till via en surrogatmamma, i ett domslut som är banbrytande i det konservativa landet.

Mannen försökte först få tillåtelse att adoptera ett barn i Singapore, men fick höra att ett samkönat par knappast skulle få tillåtelse att göra det. Han betalade då en surrogatmamma i USA, som födde en pojke som nu är fem år gammal. Pojken togs sedan till Singapore där mannen ansökte om adoption.

En domstol på lägre nivå sade nej till adoptionen, ett beslut som Singapores högsta domstol nu river upp. Domaren understryker dock att det handlar om att se till barnets bästa, och att det inte är ett godkännande av det som mannen har gjort.

Surrogatmödraskap är förbjudet i Singapore, och inte heller äktenskap mellan två personer av samma kön är tillåtet. En lag från kolonialtiden som förbjuder sex mellan män gäller fortfarande, även om den sällan används.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …