Lådor med röstsedlar under omräkningen i Palm Beach County i Florida.

Manuell räkning väntar i tajt Floridaval

USATT-Reuters

Det oerhört jämna senatsvalet i Florida verkar vara på väg mot manuell räkning. Efter den elektroniska omräkningen skiljer bara 12 600 röster, eller 0,15 procent, mellan ledande republikanen Rick Scott och den sittande demokratiske senatorn Bill Nelson.

Enligt delstatens lagar är marginalen så liten att röster som inte godtagits av röstningsmaskinerna måste granskas manuellt. Om det visar sig att den röstandes avsikter kan utläsas av röstsedeln ska den räknas.

Tidigare meddelande Bill Nelsons kampanj att den stämmer valmyndigheten i delstaten med krav på handräkning av rösterna i Palm Beach County. Detta efter upprepat krångel med maskinerna som räknar röster i Palm Beach, ett område med många demokratiska väljare.

Även i guvernörsvalet var det mycket jämnt, med en knapp ledning för republikanen Ron DeSantis före demokraten Andrew Gillum. Även de rösterna har räknats om automatiskt och det ser enligt valmyndighetens hemsida ut som om DeSantis har vunnit.

Krånglet med strejkande maskiner och omräkning väcker minne till liv av presidentvalet år 2000 när USA:s högsta domstol stoppade en pågående omräkning i Florida och skickade George W Bush till Vita huset.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …