Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / May söker EU-hjälp om brexit
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, till höger, välkomnar Storbritanniens premiärminister Theresa May under Mays blixtvisit i Tyskland under tisdagen.

May söker EU-hjälp om brexit

BrexitBryssel, TT:s korrespondent

Nya skriftliga löften från EU kan bli aktuella för att hjälpa Storbritanniens premiärminister att få sitt parlament att godkänna avtalet om brexit.

Men någon omförhandling blir det inte. Och på hemmaplan växer motståndet för varje dag.

Runt om på kontinenten är intresset i princip lika med noll för att riva upp det som förhandlats fram med Storbritannien inför landets utträde den 29 mars nästa år.

Jag har pratat med flera av mina kollegor – Tyskland, Spanien, Holland, Frankrike, ordförandeskapet (Österrike) – och alla är helt eniga om att det inte är aktuellt med en omförhandling, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) efter möten i Bryssel.

Det betyder ändå inte att loppet är kört för premiärminister Theresa May, som ägnade sin tisdag åt att resa fram och tillbaka mellan diverse huvudstäder, efter beslutet i måndags om att tills vidare skjuta upp det brittiska parlamentets omröstning om brexitavtalet.

”Konstruktivt” säger Mays talesman, enligt Reuters, om hennes möte med Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

”Positivt” lyder omdömet om hennes möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Letar efter text

Till sina parlamentsledamöter säger ändå Merkel att det inte går att omförhandla avtalet, rapporterar AFP. Det som i stället söks är någon form av text som lugnar britterna om den så kallade nödlösningen om att hålla gränsen öppen mellan Nordirland och Irland.

Vi ska försöka se om det på något sätt går att göra ett tydliggörande eller en förklaring som kan hjälpa britterna. Det ligger ju inte heller i EU:s intresse att det blir ett oordnat utträde, säger Linde.

Enligt henne har man än så länge inte diskuterat möjligheten att döpa om nödlösningen – som heter backstop på brexitengelska – för att komma runt problemet.

Så långt har man inte kommit ännu. Det kommer att vara ett möte med stats- och regeringscheferna och May på torsdag och då tror jag att man kommer att titta närmare på den typen av frågor.

Ilska i London

Inför det mötet tycks samtidigt kritiken mot May på hemmaplan växa för varje dag som går. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn tar i så det knakar när parlamentet håller en extrainsatt debatt om den inställda omröstningen.

Uppgörelsen är död. Hon har inte längre någon pondus. Vad i allsin dar sysslar hon med? undrar Labour-ledaren.

Det får inte bli några fler förseningar, inga fler trick. Låt parlamentet ta kontrollen över det här. Annars måste hon avgå!

De mest hårdföra brexitanhängarna i Mays eget parti, Konservativa partiet, uppmanar henne att ”antingen regera – eller avgå”. Och av nordirländska stödpartiet DUP anklagas hon för att förödmjuka hela Storbritannien inför ”arroganta EU-tjänstemän”.

”Jätteorolig”

För May väntar tuffa veckor för att försöka hitta stöd för sitt utträdesavtal i parlamentet. Biträdande brexitminister Robin Walker lovar hur som helst att parlamentet ska få ta ställning till avtalet senast den 21 januari.

Då återstår bara två månader och en vecka till det brittiska utträdet. Tiden är minst sagt knapp.

Jag är jätteorolig för tidsschemat. Det här har tagit mycket längre tid än vad någon trodde, säger Ann Linde.

About Sten

Check Also

”Presidentmuta” gick till Swedbankkonto

BrottTT En misstänkt mångmiljonmuta till Ukrainas ökänt korrupte och brutale expresident Viktor Janukovytj gick via …