Home / Nyheter / Inrikes / Mer resurser kan sättas in för att få utländska utbildningar validerade
Socialdemokraterna

Mer resurser kan sättas in för att få utländska utbildningar validerade

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill satsa mer pengar för att korta kötiderna för validering av utländska utbildningar.

– Ja, det är absolut behov av detta och det får vi återkomma till i budgeten, men jag ser att de behoven finns, säger Ylva Johansson (S) till SR.

Enligt Sveriges Radio har ansökningar från hälso och sjukvårdspersonal från utanför EU ökat. Samtidigt är köerna långa och det kan ta hela sju år innan en läkare från ett land utanför EU kan börja jobba i Sverige trots att behovet av personal är stort.

Även om arbetsmarknadsministern inte vill ge konkreta besked i hur mycket pengar som måste sättas till för att få bukt med den långa väntetiden för validering av utbildningar så meddelar hon ändå att det måste satsas resurser för snabba på processen, men man vill också organisera valideringen på ett bättre sätt.

– Regeringen vill se ett samlat nationellt system för validering. Det finns en utredning som har uppdrag om detta som kommer lägga sitt förslag i april. Jag är väldigt förväntansfull inför den utredningen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till SR.

Redaktionen

Externa länkar:
Mer pengar ska ge snabbare besked till utländska läkare

About Sten

Check Also

Senaste kallbadhuset revs på 30-talet

FritidTT Det gamla Strömbadet i centrala Stockholm försvann 1936. En imponerande anläggning med tinnar, torn, …