Meterioit nära träffa fallskärmshoppare

En meteorit fångades på film av en norsk fallskärmshoppare när den slungades förbi honom i luften, skriver NRK.

Händelsen skedde 2012 när Anders Helstrup skulle luftdyka med fallskärm tillsammans med andra medlemmar av Oslo fallskärmsklubb.

Hoppet skedde i staden Hedmark och precis efter att han vecklat ut sin fallskärm så slungas ett objekt förbi Anders Helstrup i rasande fart. Under lång tid gäckade händelsen fallskärmshopparen som lyckats fånga objektet på film. Efter att han kontaktat Naturhistoriska museet i Norge kunde experter titta på materialet och konstatera att det med all sannolikhet rörde sig om en meteorit.

”Det kan inte vara något annat. Formen är typiskt för meteoriter – färsk brottyta på ena sidan medan den andra sidan är avrundad!, säger geologen Hans Amundsen till NRK.

Geologen förklarar vidare att meteoriten troligtvis var en del av en större sten som exploderade kanske 20 kilometer ovanför Helstrup. Experten säger också att det är första gången en meteorit har filmats i den så kallade ”Dark flight” fasen när den inte längre lyser och faller rakt ner mot jorden.

”Det har aldrig hänt att en meteorit har filmats under mörk flygning, det första gången i världshistorien!, säger Amundsen till NRK.

Redaktionen
Foto: Nasa

About Sten

Check Also

Kvarlevor upptäcktes efter stugbrand

OlyckorTT Polisen har hittat kvarlevor av en människa efter en brand i en sommarstuga söder …