Vårdpersonal i skyddskläder i ett covid-19-sjukhus i Mexico City. Mexiko har över 600|000 rapporterade fall av viruset.

Mexiko: Pandemin en chock för nya läkare

MexikoTT-AFP

Coronapandemin har fått vårdpersonal att duka under på ett sjukhus i Mexikos huvudstad.

För tre nyutexaminerade läkare blev vården av covidpatienter en chockstart i yrket.

Vi var inte förberedda för något som liknar det här, säger Mariana Benítez.

Mexiko fick sitt första bekräftade coronafall i februari – när landet redan saknade 200 000 läkare. Två månader senare stod den 26-årige nyexaminerade läkaren, Mariana Benítez, som ansvarig för att besluta för vilka som var sjuka nog för att få vård och vilka som var tvungna att söka sig till andra sjukhus i Mexikos huvudstad.

Det kom till en punkt när det var så många patienter att vi inte kunde ta emot alla, säger Mariana Benítez, som blev helt överrumplad av mängden personer som sökte vård.

Hårt drabbat

Med över 65 000 döda och 600 000 bekräftade fall av covid-19 är Mexiko ett av de värst drabbade länderna i världen. Fem av de tio värst drabbade länderna, sett till antalet bekräftade fall, ligger i Latinamerika.

Grecia Hernández, som arbetar på samma avdelning som Benítez, tog examen från läkarprogrammet i februari. Hon säger att hon aldrig hade kunnat ana hur hårt pandemin skulle slå. Av de som hittills har dött arbetade 1 320 personer inom vården, nästan hälften var läkare. Trots det menar Hernández att hon känner sig trygg och att hon arbetar med gedigen skyddsutrustning.

Till en början var det oroande med ovissheten. Men om man följer säkerhetsrutinerna är det ett hyfsat säkert jobb, säger hon.

Stor arbetsbörda

Otto Tavera, som även han arbetar i samma grupp, säger att han och hans kollegor har en mycket tung arbetsbörda och att en del lider av depressionssymtom.

Men vi är unga. Vi kan härda ut stressen och den press som det innebär att bära en plastdräkt i mellan åtta och tio timmar, säger han.

Trots det hårda arbetet ångrar ingen av de tre sitt karriärval. Men för flera andra läkare i landet har pressen och arbetsbördan blivit för hård.

Vi har haft läkare som varit borta i över en månad, helt i panik, säger sjukhusets chef José Alejandro Ávalos.

Flera läkare ska även ha sagt att de inte klarat mer och därefter lämnat sina jobb.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …