Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Mord på ryskt filmteam i Centralafrika
Tre journalister från Europa har blivit mördade vid ett överfall i Centralafrikanska republiken. Arkivbild från 2014 på en av de miliser som gör landet osäkert.

Mord på ryskt filmteam i Centralafrika

Centralafrikanska republikenTT-Interfax-Reuters

Tre ryska journalister har blivit mördade vid ett bakhåll i Centralafrikanska republiken. De tre arbetade för en medieorganisation som verkar i opposition mot regeringen i Moskva.

Ryska medier uppger att de tre var ryssar och namnger dem som Orhan Dzjemal, Alexander Rastorgujev och Kirill Radtjenko. De ska ha befunnit sig i landet för att göra en film om det ryska säkerhetsföretaget Wagner, som har militära kopplingar.

De tre hittades vid en väg ett par mil från staden Sibut. En chaufför som var med dem överlevde och har berättat att beväpnade män stormade fordonet.

Sibut ligger nästan mitt i landet, 20 mil nordost om huvudstaden Bangui. Sällskapet hade besökt en stad som heter Kaga Bandoro. Det finns inga uppgifter om vilka som överföll gruppen.

Centralafrikanska republiken är ett våldshärjat land, med flera väpnade grupper.

Wagner brukar pekas ut som uppdragstagare åt den ryska militärmakten i konfliktzoner som Syrien och Ukraina. Vad bolaget möjligen har för verksamhet i Centralafrikanska republiken är svårt att få klarhet i.

De tre ryssarna arbetade för en nyhetstjänst på nätet som förkortas TsUR. Arbetet finansieras enligt Reuters av finansmannen Michail Chodorkovskij, som är en av president Vladimir Putins bittraste kritiker och lever i exil. TsUR har publicerat en rad reportage om misstänkt korruption i kretsen närmast Putin.

About Sten

Check Also

Fyra gripna för blåljussabotage

BrottTT Fyra personer greps i Malmö vid 01-tiden, misstänkta för försök till sabotage mot blåljusverksamhet. …