Home / Utrikes / Afrika / Mordanklagad ex-ledare lämnade Lesotho
Lesothos förre premiärminister Thomas Thabane med sin fru Maesaiah i rätten i februari. Arkivbild.

Mordanklagad ex-ledare lämnade Lesotho

LesothoTT-AFP

Den långdragna mordhärvan runt Lesothos förre premiärminister Thomas Thabane och hans hustru Maesaiah Thabane har nu tagit en ny vänding sedan de uppges ha lämnat landet.

Det skedde dagen efter att rättsväsendet dragit in Maesaiah Thabanes borgen och krävt att hon åter ska häktas.

De båda är misstänkta för inblandning i mordet på premiärministerns exhustru Lipolelo Thabane, som blev överfallen och ihjälskjuten av okända gärningsmän i utkanten av huvudstaden Maseru i juni 2017.

Hon var då involverad i en uppslitande skilsmässoförhandling med nu 80-årige Thomas Thabane, som två dagar efter mordet tillträdde som premiärminister. Två månader senare gifte han om sig med sin nuvarande hustru Maesaiah Thabane.

Vi är medvetna om att den förre premiärministern har lämnat landet för vård i Sydafrika, säger Lesothos polischef Holomo Molibeli, och lägger till:

Vi vet inte när de kommer tillbaka.

Mordanklagelsernas har lett till en långdragen politisk kris i det lilla landet som ligger omslutet av Sydafrika. Såväl Thomas som Maesaiah Thabane förnekar all inblandning i mordet.

Thomas Thabane meddelade formellt sin avgång den 19 maj. Dagen efter svors den tidigare finansministern Moeketsi Majoro in som ny premiärminister.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …