Home / Utrikes / Asien / MSF: Utred dåd mot förlossningsklinik i Kabul
Afghansk säkerhetspersonal med ett spädbarn i famnen efter attacken mot en förlossningsklinik i Kabul den 12 maj i år.

MSF: Utred dåd mot förlossningsklinik i Kabul

AfghanistanTT-AFP

Läkare utan gränser (MSF) kräver att attacken mot en förlossningsklinik i Kabul i maj utreds ordentligt av afghanska myndigheter.

Det är fortfarande inte klarlagt vem som låg bakom dådet den 12 maj, då beväpnade gärningsmän urskillningslöst mejade ned sjuksköterskor, nyblivna mödrar och spädbarn.

”Av det skälet uppmanar vi relevanta myndigheter att företa en utredning om den här brutala attacken”, skriver MSF i ett uttalande.

Enligt officiella siffror dödades 24 personer i dådet mot kliniken, som ligger i västra delen av den afghanska huvudstaden. President Ashraf Ghani har anklagat både talibanrörelsen och IS för att ligga bakom.

MSF:s egen rapport gör gällande att 15 mödrar eller blivande mödrar dödades, däribland fem som var ”minuter, eller som mest några timmar” från att föda.

”Gärningsmännen gick systematiskt från rum till rum och mördade mammorna i deras sängar”, skriver MSF, och konstaterar att det är uppenbart att själva förlossningskliniken var målet för attacken.

”Det här var en terrorattack i syfte att sätta skräck i en sårbar grupp”, fortsätter organisationen.

Såväl Afghanistan som EU, USA och många andra delar av det internationella samfundet har fördömt det ovanligt grymma dådet.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …