Home / Nyheter / Inrikes / Färre vårdades för missbruk
Antalet personer som vårdas för missbruk minskade något i fjol, men skillnaderna är stora när man jämför olika delar av landet, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.

Färre vårdades för missbruk

VårdTT

Antalet personer som vårdas för missbruk minskade något i fjol, men skillnaderna är stora när man jämför olika delar av landet, enligt Socialstyrelsen. I Gävleborg var det fyra gånger så vanligt att missbrukare vårdades med tvång jämfört med i Stockholm.

Även Västmanland och Jämtland sticker ut med betydligt fler tvångsvårdade. Orsakerna är flera; missbrukssituationen kan se olika ut, men det kan också handla om hur vården organiseras och vilka lokala rutiner som finns, enligt Socialstyrelsen.

Antalet kvinnor som tvångsvårdades på institution den 1 november 2017 ökade med 10 procent, från 113 till 125 personer jämfört med 2016, medan antalet män som fick tvångsvård däremot minskade lika mycket, från 271 till 247 personer.

Totalt är det dock färre kvinnor än män som får del av socialtjänstens insatser för missbruk och beroende.

De flesta insatser ges frivilligt, och de som tvångsvårdas blir allt yngre; på tio år har medianåldern sjunkit från 43 till 34 år.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …