Home / Nyheter / Politik / Nej till transnationella listor i EU-val
Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

Nej till transnationella listor i EU-val

EUBryssel, TT:s korrespondent

EU-parlamentet säger nej till att fördela 27 mandat i nästa EU-val via en transnationell lista, med kandidater från hela unionen.

Fast Frankrikes president Emmanuel Macron ger inte upp.

Med god majoritet röstade parlamentsledamöterna ner förslaget om att låta några av platserna i valet 2019 fördelas transnationellt.

Vi tycker inte att man ska krångla till det med att föra in någon ny typ av kandidatlistor där man inte har någon kännedom om vad det är för några och där de kommer från länder man inte känner till eller vars åsikter man inte har koll på, säger svenska ledamoten Marita Ulvskog (S) som var en av onsdagens många nej-sägare.

Macron fortsätter

Samma nej har redan framförts av en rad EU-länder, exempelvis Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien.

Främste ja-sägaren, Frankrikes president Emmanuel Macron, tänker dock fortsätta kämpa för de transnationella listorna.

”De kommer att bidra till att stärka Europas demokrati genom att skapa debatt om europeiska – och inte bara nationella – utmaningar under EU-valen”, heter det i ett uttalande från presidentpalatset, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En plats till?

Frågan om valordning och mandatfördelning i nästa EU-val ska närmast diskuteras av EU-ländernas stats- och regeringschefer vid deras informella toppmöte den 23 februari innan ett beslut kan tas.

Om medlemsländerna följer EU-parlamentets uppmaning kommer Sverige att få ett extra mandat i valet 2019 – 21 i stället för 20 – som en följd av att Storbritannien lämnar sina platser i och med brexit.

Även Danmark och Finland tillhör de länder som föreslås få en utökning. Det väcker i sin tur nytt hopp om en egen parlamentsplats för Åland, med självstyrande status i Finland.

”Nu kan Finlands riksdag och regering respektera sina tidigare löften att säkra åländsk representation”, skriver den åländska regeringschefen Katrin Sjögren i ett uttalande.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …