Två Huawei-anställda utvisas från Danmark efter att polisen gjort en kontroll vid företagets kontor i Köpenhamn. Arkivbild från Huaweis kontor i Peking.

Norska säpo varnar för Huawei

NorgeTT-Reuters-Ritzau

Den norska säkerhetspolisen PST följer flera andra länders motsvarigheter och varnar för den kinesiska telekomjätten Huawei.

Den norska regeringen överväger nya regleringar för att stoppa utländska leverantörer.

Man måste vara uppmärksam på Huawei som aktör och på de nära kopplingar som finns mellan en kommersiell aktör som Huawei och den kinesiska regimen, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland i samband med att myndigheten offentliggör en samlad riskbedömning för Norge.

En aktör som Huawei skulle kunna bli föremål för inflytande från sitt hemland så länge som Kina har en underrättelselagstiftning som kräver att privatpersoner och privata företag måste samarbeta med Kina.

Överväger reglering

Norge förbereder, precis som Sverige, för att bygga ut sitt 5G-nät. När Telenor och Telia byggde ut det norska 4G-nätet valde man Huawei som leverantör.

Länder som USA och Australien har lagstiftat för att stoppa inköp av utrustning från Huawei, med hänvisning till att den kinesiska staten skulle kunna använda tekniken för att spionera.

Norges justitieminister Tor Mikkel Wara säger att man överväger regleringar för att skydda vital infrastruktur.

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) sade för några dagar sedan att han ”lutar åt” att Sverige behöver ny lagstiftning för att stoppa leverantörer av teknik till viktig infrastruktur, som 5G-nätet.

Utvisas från Danmark

Dansk polis har genomfört en inspektion av Huaweis kontor i Köpenhamn. I samband med det fattade man brottsmisstankar mot fyra personer – varav två kommer att utvisas från landet sedan de brutit mot utlänningslagens regler gällande arbete och uppehälle.

Polisen understryker dock att inspektionen var rutinmässig och inte ska kopplas till den senaste tidens uppståndelse kring Huawei. Det framgår inte om personerna är kinesiska medborgare.

About Sten

Check Also

Stor bankfusion i Spanien avbryts

EkonomiTT Den spanska storbanken BBVA och den mindre konkurrenten Banco Sabadell har avbrutit de fusionssamtal …