På SUS (Skånes universitetssjukhus) finns beredskap för att bygga ut vårdplatserna, skriver Sydsvenskan. Arkivbild.

Ny prognos: Skånes coronakurva peakar i jul


CoronavirusetTT

Skåne riskerar att nå sin kulm under julhelgen gällande antalet covidpatienter på regionens sjukhus, rapporterar Sydsvenskan.

Men om restriktionerna fungerar kan kurvan vända innan jul, säger matematikprofessorn Tom Britton till TT.

Prognosen kommer från Region Skåne som har arbetat fram tre scenarier över sjukhusbelastningen för några månader framåt. I det värsta scenariot peakar kurvan i slutet av december med 250 inlagda covidpatienter samt ytterligare 30 på iva.

Uträkningarna i det värsta scenariot baserar sig på Stockholms situation i våras, men redan nu stiger verklighetens kurva brantare.

Ja, och tyvärr kan vi inte med säkerhet säga att vi brutit kurvan. Vår förhoppning är att de skärpta allmänna råden för Skåne ska leda till det, men vi vet inte, säger Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab, till tidningen.

Svårt att förutspå

Enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, befinner vi oss i ett läge där det är svårt att förutse när kurvan planar ut.

Nu ändrar vi våra beteenden, vilket gör det svårt att bedöma utvecklingen.

I fredags infördes alkoholstoppet och på tisdag blir det förbjudet med fler än åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tonen skärptes redan för några veckor sedan. Det kommer att dröja ytterligare någon vecka innan det eventuellt går att se vilken effekt det får, säger Britton.

För några veckor sedan var det betydelsefullt att kolla hur många som testade sig och hur antalet bekräftade fall ökade.

Nu hinner merparten av regionerna inte med testningen, därför kan man inte lita på de siffrorna längre.

Eftersläpning i vården

Att ta höjd för ett värsta scenario för att ligga före i vården är klokt, enligt Britton.

Ett mer troligt scenario, som inte är det värsta, är att ökningstakten redan börjat avta, vilket skulle påverka takten för inskrivna på sjukhus först om två veckor. Sedan tar det ytterligare en vecka innan det påverkar hur många som får sjukhusvård.

I så fall skulle toppen för inskrivna patienter passeras i mitten av december, säger han. Men allt beror på hur vi följer restriktionerna.

Om vi slappnar av nu kommer det att öka igen.

About Sten

Check Also

Efter upplopp i Malmö – sex ställs inför rätta

BrottTT Fem tonåringar och en vuxen – i dag ställs de till svars för det …