Home / Samhälle / Familj / Nya grepp mot tonårsfylla inför höstlovet
Ungdomars supande minskar generellt sett. Men många dricker för första gången under skolloven. Arkivbild.

Nya grepp mot tonårsfylla inför höstlovet

AlkoholTT

Sprit och fest i stället för bus eller godis? Nja – fler ungdomar än tidigare verkar spola kröken under höstlov och halloween.

Det hejdar inte länsstyrelserna från att prova nya grepp för att få ner supandet ytterligare.

”Fast jag är inte en sån langare! Då snackar vi knarkligor och maffior och allt vad fan det nu är.”

Det går sådär när den unge mannen försöker bortförklara sig efter att ha köpt ut alkohol till sin minderåriga syster. Historien slutar med ett argt samtal från föräldrarna, som tvingats hantera en överfriskad dotters upptåg.

Scenerna kommer från ett videoklipp som länsstyrelsen i Västra Götaland beställt av komikern och youtubern Klas Eriksson för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte langa sprit till minderåriga. Videon har spridits via flera Youtube-kanaler inför höstlovet och halloween.

Vi försöker nå målgruppen unga vuxna i åldern 20–25, som är de som förser en hel del minderåriga med alkohol. De är inte så lätta att nå med en vanlig tidningsartikel. Vi vill göra det i en bra ton, inte komma med för mycket pekpinnar, säger Lennart Rådenmark, samordnare mot alkohol och droger i Västra Götalands län, till TT.

Färre inlagda

Ungdomars drickande har sjunkit stadigt under det senaste decenniet.

Den nedåtgående trenden verkar visserligen ha avstannat i år, enligt preliminära siffror från den årliga drogvaneundersökningen bland skolelever. Men supandet ligger fortfarande på historiskt låga nivåer.

Det är något man tydligt märkt av på Maria ungdom i Stockholm.

Det är färre som kommer in på grund av akut alkoholförgiftning. För 20 år sedan kunde vi ha upp till 17 patienter på en helg. I dag är det tio på sin höjd, säger Juan Figueroa, överläkare vid mottagningen.

Alkoholdebuterar

Maria ungdom gör inga särskilda förberedelser inför höstlovet och halloween.

Man kan säga att vi har två dagar under året när vi bemannar upp – valborg och nyårsafton. Tidigare hade vi även andra dagar men den trenden har försvunnit.

Bilden delas av Lennart Rådenmark.

Trenden är väldigt positiv. Supandet under halloween har nästan ebbat ut.

Trots det tycker Lennart Rådenmark att länsstyrelsens kampanj är nödvändig. Även om det generellt är färre som super är det fortfarande många ungdomar som alkoholdebuterar just under skolloven, betonar han.

Det kan få svåra konsekvenser. Man kan hamna i bråk, köra på fyllan, ligga med fel person. Vi vet också att tonårshjärnan inte är färdigutvecklad, så att börja dricka tidigt får negativa effekter.

About Sten

Check Also

Dominic Cummings: Hjärnan bakom Boris Johnson

StorbritannienTT Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset …