Home / Ekonomi / Arbetsmarknad / Nyanlända ska lära sig svenska värderingar
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tror att man varit för ängslig när det gäller att lära ut svenska värderingar till nyanlända (Arkivbild)

Nyanlända ska lära sig svenska värderingar

PolitikTT

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser att behovet av att lära ut svenska värderingar till nyanlända underskattats.

Jag tror vi har varit lite ängsliga för det, säger hon.

Johansson ska nu ge länsstyrelserna i uppdrag att se över det material som kommunerna använder för den samhällsorientering som ges till nyanlända.

Hon anser att samhällsorienteringen hittills varit alltför inriktad på att lära ut lagar och regler, till exempel hur länge man får tälta på en plats i skogen eller hur man ställer sig i bostadskön.

Viktigt förklara

Johansson tycker att det är viktigt att även förklara vilka värderingar och normer som lagar, regler och organisationen av det svenska samhället bygger på. Till exempel att båda föräldrarna förväntas arbeta och hur man klarar av det samtidigt som man har barn att ta hand om. Eller hur man uppfostrar barn utan att ta till aga.

Då blir det lättare att förstå vårt system, säger Johansson.

Enligt henne visar utvärderingar av dagens samhällsorientering att deltagarna ”ropar” efter kunskap om hur man ska förstå det svenska samhället, inte minst den svenska synen på individen och familjen.

För ängsliga

Jag tror att vi har varit lite ängsliga och också så självcentrerade att vi inte förstått hur stor skillnaden är mellan Sverige och de länder många nyanlända kommer ifrån, säger arbetsmarknadsministern.

Hon vill nu göra om samhällsorienteringen och ge mer stöd till de personer i kommunerna som ansvar för att lära ut den.

Enligt Johansson handlar det ”verkligen inte” om assimilering.

Det handlar inte om vad du äter, vad du tar på dig eller vilken gud du har, säger hon.

About Sten

Check Also

Ung kvinna utsatt för mordförsök

BrottTT Polisens misstänker att en kvinna i 20-årsåldern utsatts för mordförsök strax norr om Norrköping. …