Home / zed / Konst, kultur och nöje / Ökända busringare blåste premiärminister
Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev. Arkivbild.

Ökända busringare blåste premiärminister

NordmakedonienTT-AFP

De har redan tagit högt uppsatta skalper som Storbritanniens dåvarande utrikesminister Boris Johnson, Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko och Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj.

Nu har två ryska busringare lyckats lura även Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev.

De båda ryssarna – Vladimir ”Vovan” Kuznetsov and Aleksej ”Lexus” Stoljarov – låtsades vara Ukrainas nyligen avgångne president Petro Porosjenko när de ringde och lyckades komma fram till Zaev.

Den ukrainska ortodoxa kyrkan har tidigare uppnått oberoende från den ryska. Nu erbjöd den falske Porosjenko att medla fram oberoende även för den nordmakedonska ortodoxa kyrkan.

Han tillägger att Zaev kan skynda på processen genom att muta kyrkans högste överhuvud Bartolomeus i Istanbul med 100 000 euro – men på ett villkor.

Jag gjorde det, jag gav personligen Bartolomeus pengar, säger uppringaren i inspelningen som lagts ut på Youtube.

I mitt fall betalade jag 150 000 euro, det är billigare för dig, fortsätter han.

Som svar på detta säger Zaev:

Utomordentligt, det kommer inte att bli några problem.

Socialdemokraten Zaev tvingades på tisdagen kalla till presskonferens där han bad om ursäkt. Högeroppositionen talar om en skandal men Zaev säger att han är ”ett offer” för sin ”öppenhet” och han tänker inte avgå.

About Sten

Check Also

Nobelstiftelsen: Rutin bjuda alla ambassadörer

NobelfestenTT Varje år bjuds ambassadörer från flera diktaturstater in till nobelfestligheterna. Sverigedemokraterna portas för att …