Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Oklart motiv bakom mord på ryska journalister
Blommor har lagts ut vid foton av de tre mördade journalisterna utanför det ryska journalistförbundets byggnad i Moskva.

Oklart motiv bakom mord på ryska journalister

Centralafrikanska republikenTT-AFP

Omständigheterna är fortfarande oklara kring tre ryska journalister som mördats i Centralafrikanska republiken. De var i landet för att rapportera om den ryska säkerhetsfirman Wagner, som ibland beskrivs som en rysk privatarmé.

Orhan Dzjemal, Alexander Rastorgujev och Kirill Radtjenko mördades på måndagen i ett bakhåll, bekräftar det ryska utrikesdepartementet.

Departementets talesperson Maria Zacharova säger att varken journalisterna eller deras uppdragsgivare hade meddelat ryska myndigheter att de skulle åka till Centralafrikanska republiken. De har rest in som turister.

Identifieringen har försvårats av det faktum att de döda ryssarna inte bar sina pass på sig, säger hon till rysk tv.

Arbetade med film

De tre arbetade för en nyhetstjänst på nätet som förkortas TSUR och som grundats av finansmannen Michail Chodorkovskij, en av president Vladimir Putins bittraste kritiker. TSUR har publicerat en rad reportage om misstänkt korruption i kretsen närmast Putin. Chodorkovskij skriver på Facebook att de tre var på plats för att göra en film om ”ryska legosoldater”, rapporterar statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt TSUR handlar det om Wagner, ett ryskt säkerhetsföretag med militär personal i flera länder, bland annat Syrien. Wagner brukar pekas ut som uppdragstagare åt den ryska militärmakten i konfliktzoner som Syrien och Ukraina.

En journalist som undersökte Wagners verksamhet i Syrien i dog i april efter att ha fallit från femte våningen i sin lägenhet i ryska Jekaterinburg.

Härjat av våld

Vad bolaget har för verksamhet i Centralafrikanska republiken är oklart. Den Moskvabaserade försvarsanalytikern Pavel Felgenhauer säger till AFP att Wagners verksamhet i Centralafrikanska Republiken troligen fick grönt ljus när landet ledare besökte Moskva i maj.

Utan Kremls godkännande, skulle Wagner aldrig vara där, säger han.

De tre ryska journalisterna hittades vid en väg ett par mil från staden Sibut. En chaufför som var med dem överlevde och har berättat att beväpnade män stormade fordonet.

Sibut ligger nästan mitt i landet, 20 mil nordost om huvudstaden Bangui. Det finns inga uppgifter om vilka som överföll gruppen. Centralafrikanska republiken är ett våldshärjat land, med flera väpnade grupper.

About Sten

Check Also

Tvååring drunknade i badtunna – polis utreder

BrottTT En polisutredning om vållande till annans död har inletts efter att en tvåårig pojke …