Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Oljetanker stoppad – Iran protesterar

Oljetanker stoppad – Iran protesterar

StorbritannienTT-AFP

En iransk oljetanker som seglar under Panamaflagg och som misstänks frakta råolja i strid med EU-sanktioner har stoppats utanför Gibraltar, meddelar lokala myndigheter.

Fartyget, som heter Grace I,stoppades tidigt på torsdagsmorgonen av polis och tull från Gibraltar med understöd av brittiska marinen.

Myndigheterna misstänker att fartyget fraktar iransk råolja till ett raffinaderi i Syrien.

Iran protesterar mot stoppet som benämns som en ”olaglig” manöver, och landets utrikesdepartement har kallat till sig Storbritanniens ambassadör för att formellt framföra en protest.

EU införde sanktioner mot Syrien 2011, och till sanktionerna hör embargo för syrisk olja. Fartyget och dess last hålls nu kvar i Gibraltars hamn.

Spaniens utrikesminister Josep Borrell hävdar att tankern stoppas efter amerikanska krav på Storbritannien och säger att man ska se på hur insatsen påverkar Spanien eftersom den verkar ha skett på spanskt vatten.

Storbritannien berömmer Gibraltar för ingripandet.

Det skickar en klar signal att brott mot sanktionerna är oacceptabla, säger en talesman för den brittiska premiärministern Theresa May.

Även USA applåderar aktionen, och den särskilde säkerhetsrådgivaren John Bolton hyllar Storbritannien:

”Utmärkta nyheter: Storbritannien har hindrat oljetankern Grace I lastad med iransk olja på väg mot Syrien i strid mot EU:s sanktioner, skriver han på Twitter.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …